Yrvind protestseglar över haven

INRIKES

Resor. I protest mot EU ger sig Sven Yrvind ut på en segeltur mellan Irland och Nya Zeeland, i sin egenhändigt byggda båt "Exlex".

Och den 78-årige ensamseglaren från Västervik är inte rädd för att dö, ensam ute på havet.

– Allting har blivit för stort här i världen, och vi förbrukar för mycket resurser. Nu ska jag visa, med den här lilla lågenergibåten, att man kan leva på mindre grejer, säger Sven Yrvind.

Det är i protest mot EU:s fritidsbåtsdirektiv som Yrvind i maj nästa år ger sig ut på Atlanten och Stilla Oceanen med sin sex meter långa och en meter breda kolfiberbåt kallad Exlex.

Vill motbevisa

– Folk säger att "små båtar tål inte hårt väder". Men kan jag segla där har jag visat att den tål det bättre än stora båtar, säger Yrvind, som är väl förberedd på hårt väder.

– Jag kan inte kastas runt, kojen är 70 centimeter bred och den har ett ventilationssystem så även om båten ligger upp och ner så kommer inget vatten in. Luckorna är precis täta och allt är surrat och stuvat och bultat fast.

Resan beräknas ta 300 dagar och det blir mycket tid till att tänka. Men det oroar inte Sven Yrvind, som genom livet skrivit seglarböcker och färdats på haven många gånger förr.

– Det är inga problem. Jag har seglat sedan 1962 och har aldrig haft tråkigt. Snarare har man varit rädd när man närmar sig land.

Hellre uppäten

Sven Yrvind säger att han efter en månad på havet brukar komma in i ett tillstånd som liknar djurens.

– En fågel kan sitta på en gren och kvittra, han behöver inte göra någonting, han är glad ändå. Det är likadant med mig. Jag kan sitta där på havet, vet du, och ha det bra och bara ta det lugnt.

TT: Du är inte rädd för att dö, ensam på havet?

– Hellre dö ensam än på långvården med massa jävla nålar och slangar inkopplade och en sådan här som mäter hjärnvågor och allting. Det är bättre att dö i gapet på en haj eller krocka med ett isberg eller så.

FAKTA

Sven Yrvind

Född 1939, växte upp på Västkusten. Bor i dag i Västervik.

Har seglat runt i världen sedan 1962.

1974 anlände han med hjälp av båten "Bris" till ön Tristan da Cuhna, i södra Atlanten. Den sex meter långa båten hade han byggt i sin mors källare.

1980 blev han den förste svensk att ensam runda Kap Horn. Nio år senare seglade han från Frankrike via Irland till Newfoundland i en 4,8 meter lång båt.

Har även uppfunnit en endast 3 gram tung sextant, kallar sig själv en enstöring och renlevnadsmänniska som dock "vid högtidliga tillfällen kan ses ätande glass".

Källa: "Med fyra kvadratmeter segel och en åra" av Sven Yrvind

TT

ARTIKELN HANDLAR OM