Kungen: "Ni representerar alla svenskar"

INRIKES

– Vi ska möta varandra med respekt. Det ordet är en bra utgångspunkt för det offentliga samtalet. Även när vi tycker olika, säger kung Carl Gustaf när han förklarar riksmötet öppnat i riksdagens plenisal.

– Jag önskar er kraft, mod och visdom för att ni ska föra vår nation vidare i en utveckling som är gynnsam för alla i Sverige. Att hjälpa alla att förverkliga sina drömmar.

Politik. Han vänder sig till riksdagsledamöterna och påminner om att riksdagen representerar hela det svenska folket.

– Vårt land har över tio miljoner invånare med skiftande bakgrund och erfarenheter och olika drömmar om framtiden. Omkring en femtedel är barn och unga. Nästan lika många har fötts i ett annat land och invandrat hit. Alla dessa individer utgör tillsammans Sverige. Det är dem som ni representerar i riksdagens kammare. Ni är folkets främsta företrädare.

Efter sitt korta tal förklarade han därefter riksmötet öppnat.

Tidigare under förmiddagen hade riksdagsledamöter och kungafamiljen samlats i Storkyrkan.

Ceremonin kring riksmötets öppnande är planerad in i minsta detalj och på minuten. Till exempel börjar hela dagens festligheter med att Livgardets Dragonmusikkår spelar musik på Mynttorget exakt klockan 11.20. Klockan 12.13 ringer Storkyrkan i klockan och klockan 12.21 ska de kungliga gästerna ha intagit sina platser.

Dagen fortsatte sedan mot riksdagshuset där statsminister Stefan Löfven läser upp sin regeringsförklaring.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM