Försökte kidnappa polisanhörig

INRIKES

Brott. En anhörig till en polis har utsatts för ett kidnappningsförsök i Botkyrka, söder om Stockholm. Den drabbade, en kvinna, lyckades själv ta sig loss och larma polis.

Enligt Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, mår kvinnan under omständigheterna bra.

– Det är naturligtvis en fruktansvärd upplevelse, men hon ska inte ha fått några allvarligare fysiska skador, säger han.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet och Expressen kan kidnappningsförsöket vara kopplat till en pågående rättsprocess. Det är inget Lars Byström bekräftar.

– Vi har ingen klar motivbild. Men det är ett allvarligt brott, ett brott mot rättssamhället, när en anställds anhörig attackeras.

Polisen betraktar det inträffade som en så kallad särskild händelse. En förundersökning om försök till människorov är inledd.

I nuläget finns ingen gripen.

– Vi lägger ner mycket jobb på informationsinhämtning, tekniker har varit på plats, vi kollar övervakningskameror och knackar dörr, säger Lars Byström.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, ser mycket allvarligt på händelsen.

– Man ger sig på demokratin och rättssamhället när man angriper poliser och deras anhöriga. Det här måste verkligen tas på allvar, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Nitz har våldet mot poliser förändrats och blivit våldsammare och allvarligare.

– Vi har framfört att vi tycker att man bör se över lagstiftningen och påföljderna när det gäller våld och hot mot poliser. Att straffen måste bli strängare, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM