Utpekad advokat avsäger sig titeln

INRIKES

Brott. Den advokat som misstänks för att ha hjälpt sin klient smuggla ut en karta över en knarkgömma avsäger sin yrkestitel, skriver Sydsvenskan.

Det var i maj månad som Malmöpolisen hittade en "skattkarta" i fickan på en ung man efter att han hade kraschat in i en lyktstolpe under en polisjakt. Det tre sidor långa handskrivna brevet innehöll noggranna instruktioner och kartan ledde till en kokaingömma där polisen hittade knark till ett värde av drygt en miljon. Kartritaren, mannens yngre bror, satt häktad med restriktioner i sina kontakter med omvärlden.

Den enda som hade rätt att träffa brodern utan övervakning var hans försvarsadvokat, vilket ledde till att misstankarna snabbt riktades mot honom. Advokaten nekar till brott, men begärde den 1 september utträde ur advokatsamfundet. Det innebär att han inte längre kan arbeta som offentlig försvare.

Polisutredningen mot advokaten ska nu vara klar. Nyligen hävde Hovrätten i Malmö mannens häktning. Han är dock fortsatt misstänkt på sannolika skäl för medhjälp till försök till grovt narkotika brott.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM