Katt- ost- och snarkforskning prisas

INRIKES

Forskning. Kan regelbundet didgeridoo-spelande hjälpa mot snarkning? Varför har äldre män stora öron? Kan man mäta hur pass äcklad man kan känna sig av ost?

Dessa forskningsfrågor får dig kanske att skratta - och sedan tänka efter en smula. Därför är de några av årets vinnare av humorpriset Ignobel.

Totalt är det tio priser som delas ut i tävlingen, vars namn är en lek med orden Nobel och engelskans ignoble som betyder ungefär simpel, tarvlig eller ovärdig. Vid en ceremoni vid Harvards universitet i USA gick bland annat fredspriset till redan nämnda snarkforskning. Med för att ta emot priset var bland annat den allra första patienten, som inspirerade till forskningen.

Flytande katter?

Tanken med Ignobel är att uppmärksamma forskning som vid första anblicken förefaller lite löjlig, men som kan visa sig banbrytande och nyskapande. Fler som anses ha träffat rätt i år är forskare från Frankrike och Singapore, som med hjälp av flödesdynamik undersökt om katter både kan vara solida och flytande. De tilldelas därför fysikpriset. Kognitionspriset går till ett internationellt forskarlag som har kunnat visa att många enäggstvillingar inte klarar av att skilja varandra åt visuellt.

Korta tal, tack!

Priserna delades ut av tre riktiga Nobelprisvinnare - bland andra Oliver Hart som fick ekonomipriset förra året. Varje vinnare får möjlighet att hålla ett max 60 sekunder långt tal. Om de inte håller sig innanför den tidsgränsen börjar ett åttaårigt barn upprepade gånger ropa "snälla sluta, jag har tråkigt" tills talaren håller tyst.

Förra året belönades två svenska forskare med Ignobel-priset: Susanne Åkesson, professor vid Lunds universitet, som upptäckt "varför vita hästar är de mest hästbromssäkra hästarna" och författaren och biologen Fredrik Sjöberg, som fick litteraturpriset för "sitt självbiografiska verk i tre volymer om njutningen av att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda".

FAKTA

Här är årets Ignobel-vinnare

Fysikpriset: Går till forskare i Frankrike och Singapore som undersökt om katter kan vara både solida och flytande, med hjälp av flödesdynamik.

Fredspriset: Regelbundet spelande på digeridoo kan vara en effektiv behandling mot sömnapné och snarkning, visar forskare från Schweiz, Kanada, Nederländerna och USA.

Ekonomipriset: Går till forskare från Australien och USA, som undersökt hur kontakt med levande krokodiler kan påverka en människas villighet att spela om pengar.

Anatomipriset: Går till brittisk forskare som gjort en medicinsk forskningsstudie med namnet "Varför har äldre män stora öron?".

Biologipriset: Går till japanska, brasilianska och schweiziska forskare som upptäckt att en grottlevande insekt både har penis och vagina.

Flödesdynamikpriset: Vad händer när en människa går baklänges och bär en kopp kaffe samtidigt? Det är något en forskare från Sydkorea/USA undersökt.

Nutritionspriset: Går till forskare från Brasilien, Kanada och Spanien som gjort en vetenskaplig rapport om mänskligt blod som en del av dieten hos en särskild fladdermusart.

Medicinpriset: Går till franska och brittiska forskare som använt sig av en avancerad metod att röntga hjärnan för att mäta i vilken utsträckning människor kan äcklas av ost.

Kognitionspriset: Många enäggstvillingar kan inte se vem som är vem på bild, har forskare från Italien, Spanien och Storbritannien kunnat visa.

Obstetrikpriset: Går till spanska forskare som visat att foster reagerar starkare när musik spelas upp i mammans vagina än om den spelas utanpå mammans mage.

Källa: Ignobel

TT

ARTIKELN HANDLAR OM