Kawesa avgår som partiledare för Fi

INRIKES

Politik. Feministiskt initiativs (Fi:s) ena partiledare Victoria Kawesa avgår av personliga skäl.

Enligt Kawesa är det inte brottsmisstankarna mot henne som ligger bakom avhoppet.

I juni delgavs Victoria Kawesa, som doktorerar vid Linköpings universitet, misstanke om brott för att ha plagierat en annan forskares verk. Enligt Kawesa handlar det om ett misstag från hennes sida. Hon har bett om ursäkt och publicerat en rättelse.

– Nej, det har inte med det att göra, säger Victoria Kawesa, om att hon nu väljer att avgå.

Gudrun Schyman, Fi:s andra partiledare, tror inte att brottsmisstankarna mot Kawesa har påverkat förtroendet varken för henne eller för partiet.

– Det tror jag inte har påverkat på något sätt. Vi har uttalat vårt fulla förtroende. Vi har litat på professionen och vad man har sagt vid de olika bedömningarna på universitetet, säger Gudrun Schyman.

Åklagaren Anna Ginner, som leder förundersökningen, uppger för TT att ett beslut i åtalsfrågan kommer att fattas inom kort.

Privata skäl

Victoria Kawesa valdes till partiledare jämte Gudrun Schyman vid partikongressen i mars. Att hon nu hoppar av handlar om "livsomständigheter".

Det ideella arbetet i partiet har tagit mycket kraft vid sidan om heltidsarbetet som skolkurator och arbetet med en avhandling, enligt Kawesa, som också är ensamstående tvåbarnsmamma. I rollen som partiledare har hon också utsatts för mycket hot och hat utifrån.

– Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden.

Stöd i partiet

Fi:s partistyrelse säger att det är Victoria Kawesas eget beslut att lämna partiledarposten.

– Vi beklagar men respekterar det, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson.

Gudrun Schyman tycker att Kawesas beslut är "klokt och modigt".

– Jag är glad att vi är en organisation där detta är möjligt. Det finns ett stort stöd för Victoria i partiet, säger Schyman.

Kongress i februari

Sedan valet 2014 har Fi:s opinionssiffror för det mesta legat på mellan 2-2,5 procent. Att Fi nu måste hitta en till partiledare när valrörelsen är i full gång ser inte Gudrun Schyman som någon katastrof och är övertygad om att partiet kommer att göra ett bra val 2018.

– Det kommer att gå jättebra. Vi hade inte mycket som fattades i förra valet för att komma in i riksdagen, säger Schyman.

Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare. Schyman fortsätter som ensam partiledare fram till i februari då en extra partikongress hålls. Hon har inga planer på att avgå.

– Jag lämnar inte den posten, säger Schyman.

FAKTA

Bakgrund till brottsmisstankarna

I våras polisanmäldes Fi:s partiledare Victoria Kawesa misstänkt för plagiat av en annan forskares verk.

Vid en konferens i Göteborg hösten 2016 ska Victoria Kawesa i en presentation ha visat upp ett antal power point-sidor med text, hämtade från ett publicerat verk av doktoranden Therese Svensson. Det framstod, enligt Göteborgs universitet, som att det var sin egen forskning som Kawesa presenterade.

Forskaren polisanmälde Kawesa på uppdrag av Göteborgs universitets doktorandkommité.

Victoria Kawesa, som bett om ursäkt och även publicerat en rättelse, har sagt att det handlar om ett misstag från hennes sida.

I juni delgavs Kawesa misstanke om brott. Förundersökningen pågår fortfarande.

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM