Ambassadanställd döms för mångmiljonstöld

INRIKES

Brott. I åtta år pågick bedrägeriet vid Sveriges ambassad i Uganda. Under den tiden lyckades en lokalanställd stjäla 18 miljoner kronor från svenska biståndsmedel.

Nu har han erkänt och döms till fängelse, skriver Dagens Nyheter.

Den 42-årige mannen har redan suttit fängslad i ett och ett halvt år och döms nu till ytterligare tre års fängelse. Hans erkännande är en del i en uppgörelse där han får ett lägre fängelsestraff mot att han hjälper till att återbörda pengarna.

För att åstadkomma det har mannen beordrats att sälja minst tio fastigheter.

"Känns skönt"

– Det känns skönt att vi fick till en uppgörelse. Vid korruptionsmål finns det alltid en risk att pengarna aldrig återfinns och det är viktigt att inte bara kräva fängelse för då kan de skyldiga fortsatt vara rika när de kommer ut, säger den ugandiska åklagarmyndighetens talesperson Jane Okuo till DN.

När härvan började nystas upp under 2015 hade bedrägeriet pågått sedan 2007. Det byggde på ett upplägg där mannen skalade bort mindre summor från större transaktioner som gick från ambassadens dollarkonto till ambassadens shillingkonto.

I smyg

Mellanskillnaden hamnade på ett annat konto som mannen tömde i smyg. Därefter tvättade han pengarna genom att registrera ett företag som kontrollerades av hans svärföräldrar. Företaget stod som ägare till en rad fordon samt mark som 42-åringen köpt för de stulna pengarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM