Regnkaos i västra Götaland

INRIKES

Väder. Bilar som fastnade i vattenmassor. Översvämningar i köpcentrum. Fredagens skyfall i nordvästra Götaland var inte att leka med.

I Göteborgsområdet dundrade åskan och hagel öste ner, förutom kraftiga regn.

Vatten rann in i stora delar av ett köpcentrum i Partille utanför Göteborg på grund av en läcka i taket, med evakuering som följd vid 17-tiden.

– Det är vatten på golvet både på över och undervåningen, strömmen har gått på olika ställen, lamporna blinkar och det rinner in vatten från taket, säger ett vittne till GT.

På flygplatsen Landvetter kunde planen ett tag inte lyfta på grund av åskan.

– Det har parkerat ett åskväder över Landvetter. Då måste man avbryta tankning bland annat, vilket gör att det blir lite följdförseningar, säger Adam Ekman, pressinformatör vid Swedavia, till GT.

Swedavia räknade med förseningar under kvällen. Överlag drabbades kollektivtrafiken i Västsverige av stora störningar.

Dubbelt upp

Under eftermiddagen och kvällen orsakade det rikliga regnandet höga flöden och på sina ställen stoppades bilar av vatten.

Enligt SMHI fick delar av nordvästra Götaland 30-40 millimeter regn.

– Normalt handlar det, för hela september, om kanske 70-80 millimeter regn, så det är ju nästan hälften av månadens nederbörd under kort tid, säger Therese Gadd, jourhavande meteorolog på SMHI.

Tidigt på kvällen höll ett kraftigt regnoväder med åska räddningstjänsten i Jönköping sysselsatt med bland annat översvämningar i hus.

Match uppskjuten

Vid 19-tiden konstaterade SMHI fortsatt risk för kraftiga regn- och åskskurar i Västergötland och nordvästra Småland under kvällen. Skurarna skulle mattas av under natten, enligt prognosen.

En klass 1-varning gällde för höga flöden i Halland, Skåne och västra delarna av Kronobergs län.

Den allsvenska fotbollsmatchen Häcken-Elfsborg på Hisingen i Göteborg skulle ha spelats på fredagskvällen, men sköts upp till lördagen på grund av regnet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM