Varning för nya skurar på Västkusten

INRIKES

Väder. Kraftiga regn, hagel och åska - gårdagens skyfall över nordvästra Götaland blev något utöver det vanliga. Än är det inte över - ovädret håller i sig även i dag.

– Det är ju skurar på gång, och det åskar redan i Bohuslän, säger SMHI:s meteorolog Charlotta Eriksson.

Väderläget är lite lugnare i dag, men gårdagens stora regnmängder kan fortsätta ställa till med problem. Klass 1-varning för höga flöden ligger kvar över Hallands, västra Kronoberg och Skåne län, undantaget Österlen, och längs med Västkusten ner mot Halland fortsätter regnet att falla kommande timmar.

– Kraftiga skurar är att vänta lokalt, och det kan komma stora mängder - men inte lika mycket som i går, säger Charlotta Eriksson.

Götaland kan förvänta sig lite spridda skurar under eftermiddagen, och det regnområde som ligger framförallt över Västernorrland kommer att mattas av och dra undan.

I Göteborg fick räddningstjänsten i går rycka ut på ett 70-tal larm efter kraftiga skyfall. Fortfarande på natten arbetade pumparna i ett köpcentrum i Partille och i två privatbostäder som översvämmats.

– Men nu har det lugnat ned sig lite. Vi har inte fått in några nya larm på ett tag, sade Dan Lindqvist på räddningstjänsten vid 01-tiden.

Större delen av larmen under dagen rörde översvämningar. Vid fyra tillfällen kom larm om att personer satt fast i sina bilar i vattenmassorna.

Nordvästra Götaland fick 30-40 millimeter regn, vilket är nästan hälften av den normala nederbörden under september, enligt SMHI.

TT