Många rädda för fästingar

INRIKES

Fästingsmitta. Rekordnivåer av antalet TBE-fall i juli och augusti - och många är rädda för att drabbas av TBE. Trots det är kunskaperna om sjukdomen och risken att smittas dåliga.

Var femte svensk undviker att gå ut i skogen av rädsla för att drabbas av fästingbett - och i förlängningen sjukdomar som TBE och borrelia. Fyra av tio befarar att fästingbett kan innebära en hög eller mycket hög risk för deras hälsa.

Det framgår av en studie gjord vid Handelshögskolan i Göteborg, där 1 500 slumpvis utvalda personer deltog.

Det är synd, tycker Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Visserligen ökar antalet TBE-fall, men risken att smittas är fortfarande försvinnande liten. Antagligen, säger han, är det farligare att gå över ett övergångsställe än att vistas i skog och mark.

– Det är bara någon enstaka procent av alla fästingar som bär på TBE, även i högriskområden. Och även om man blir biten är det inte alls säkert att man blir sjuk. Att visats ute i naturen har ju så många andra positiva effekter på folkhälsan, säger Anders Tegnell.

Efter en torr försommar med få rapporterade TBE-fall har antalet skjutit i höjden under juli och augusti. Hittills i år, fram till och med 6 september, har 219 fall anmälts till Folkhälsomyndigheten. Vid samma tid förra året var antalet fall 154 stycken.

– Även om de allra flesta drabbas av lindrig sjukdom bör man ha respekt för TBE. De som hamnar på sjukhus får ganska ofta följdsymtom, som trötthet eller koncentrationsvårigheter. Man kan också bli allvarigt sjuk. Men det finns ju ett alldeles utmärkt vaccin, säger Anders Tegnell.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM