Utrikes

Romney vill se mer aktivt USA

UTRIKES

Stockholm. Fokus låg på Mellanöstern när den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney höll ett utrikespolitiskt linjetal på Virginia Military Institute i dag.

Om inte USA leder världen blir den en mörkare plats, slog Romney fast och sade att han till skillnad från Obama inte kommer att avvika från det han ser som USA:s utrikespolitiska linje alltsedan Harry Trumans och Ronald Reagans tid: "fred genom styrka".

Romney har vind i ryggen, men hans utrikespolitiska vision har varit skakig. Han har lovordat krigsveteraner och talat om att han inte skäms över USA:s makt i världen. Men vad han, som USA:s president, skulle använda den makten till har han inte sagt mycket om. I sitt utrikespolitiska linjetal i Virginia talade Romney bland annat om ett närmare samarbete med Israel, om att stärka den amerikanska militären, om vikten av att beväpna rebellerna i Syrien och om Irans kärnenergiprogram.

– Jag kommer att låta Irans ledare veta att USA och dess allierade kommer att hindra dem från att utveckla kapacitet att skaffa kärnvapen, sade Romney.

Barack Obama har tappat i opinionsmätningarna den senaste veckan, efter premiärdebatten mot utmanaren Romney som Romney allmänt anses ha vunnit. Obama har i dag ett stöd på 48,4 procent, mot Romneys 47,0 procent, enligt en sammanställning av fem aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics gjort. Före debatten hade demokraten ett övertag på 3,5 procentenheter.

I nuläget har Obama 251 relativt säkra elektorsröster och Romney 181. För att vinna presidentvalet krävs minst 270 elektorsröster.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes