Rungande applåder för påven

Publicerad:
Uppdaterad:

Vatikanstaten. Påven fick rungande applåder av de tusentals troende som kommit för att vara med under Benedictus XVI sista offentliga mässa i Peterskyrkan i dag.

Tusentals troende samlades i dag i Vatikanen för att följa påven under några av hans sista offentliga framträdanden.

Den stora samling troende som kommit till Peterskyrkan på kvällen gav påven rungande applåder under den känslosamma, sista offentliga mässan för Benedictus.

– Tack. Låt oss nu återgå till bön, sade den 85-årige påven rörd efter en flera minuter lång applåd.

I en ovanlig gest tog biskoparna av sina mitror i vördnad. Några av dem grät, rapporterar Reuters.

Under mässan fördömde påven skenhelighet och manade till ett slut på "individualismen och rivaliteten" inom kyrkan.

– Kyrkans ansikte utåt skadas ibland av synder mot kyrkans enighet och av uppdelningar inom prästerskapet, sade den avgående ledaren för världens 1,2 miljarder katoliker.

Tusentals troende gav också den sköre, 85-årige påven ett varmt välkomnande under hans sedvanliga allmänna audiens i Vatikanen på dagen.

Under sitt första offentliga framträdande sedan det överraskade avgångsbeskedet var påvens budskap att Gud kommer att fortsätta vägleda kyrkan. Klädd i sin vardagliga vita kaftan och kalott, sittande i en stol i mitten av det stora podiet i Paulus VI:s aula, sade påven att han är mycket medveten om allvaret i beslutet att avgå, men att han tog det "för kyrkans bästa". Rörd tackade han för den tillgivenhet och vänlighet han "känt nästan fysiskt" efter beskedet.

– Fortsätt att be för mig, för kyrkan och för den nästkommande påven, sade han och fick applåder.

De kommande dagarna arbetar han som vanligt, med bland annat audienser för den italienske premiärministern Mario Monti och president Giorgio Napolitano. Den 27 februari tar han sedan ett slutgiltigt farväl och sätter punkt för sina åtta år vid ämbetet - ett av de kortaste pontifikaten i modern historia.

Det kardinalskollegium, konklaven, som utser ny påve kommer enligt Vatikanen att inleda sitt arbete tidigast den 15 mars. Överläggningarna äger rum under Michelangelos berömda takmålningar i Sixtinska kapellet och tar vanligtvis ett par dagar. Före påsk hoppas man ha en ny påve.

Vatikanen kämpar med hur den unika situation som uppstått i och med Benedictus beslut att avgå ska hanteras. Vad ska han få för titel? Och kan han fortsätta bära påvligt vita kläder, eller bör han byta till kardinalernas röda, eller vanliga prästers svarta? Klart är i alla fall att Benedictus kommer att mista ämbetets makt i frågor rörande tro och moral när han avgår, meddelar Vatikanen.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: