Kinesisk demokrati osannolik

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking. Medan kommunistpartiet i Kina väljer nytt ledarskap i landet talar akademiker om behovet av demokratiska reformer. Men experter TT talar med tror att ekonomiskt starka intressegrupper kommer stoppa större förändringar.

– Jag tror inte det kommer att bli någon större förändring inom tio år, trots att partiets ledning måste skaffa sig större tillit och legitimitet både hemma och utomlands, och trots att de känner en sådan press på sig, säger Wu Pi, politikprofessor på ansedda Peking University, till TT i Peking.

Han tror att ekonomiskt mycket starka intressegrupper som tjänar på dagens ordning kommer att stoppa alla större reformer.

I dagarna sitter Kommunistpartiets kongress och väljer nytt ledarskap. De ska troligen styra landet i just tio år.

Wu Pi talar om att liberaldemokraterna i partiet - som står emot två andra skolor vad gäller politiskt tänkande; vänstern och de konservativa - i flera år har talat för att pröva mer amerikanska inslag i Kina: fler partier och tydlig maktfördelning mellan domstolar, regering och parlament.

Men det har inte nått majoritet. I stället har intressegrupper - inte minst offentligt ägda företag (SOE), som det viskas om göder höga partiföreträdare med miljarder i korruption - vuxit sig mäktigare. Och framför allt används SOE:er för att behålla politisk kontroll av ekonomin.

– Förutsättningen för att ledningen skulle acceptera reformer är att de stärker partiets situation i landet. Det innebär att de mera prioriterar att göra sin politiska makt mer stabil och stark, än att förändra landets politik, säger Wu.

Och han tror att SOE-gruppernas motstånd mot förändring kommer att segra i ledningen:

– De här intressegrupperna kontrollerar nästan alla strategiskt viktiga industrier och drar stora fördelar från det.

TT:s utsände

Publicerad: