Minst 37 döda i ukrainsk tågkrasch

Publicerad:
Uppdaterad:

Kiev. Minst 37 människor har dödats i en kollision mellan ett tåg och en buss i Ukraina, uppger polisen. Olyckan inträffade i regionen Dnipropetrovsk i östra Ukraina.

Bussföraren bröt mot trafikreglerna och körde mot rött ljus före kollisionen med tåget, säger polisens taleskvinna Ljudmila Basjmakova till AFP.

– Det är ett förfärligt blodbad, berättar polistaleskvinnan Ljudmila Basjmakova.

Minst 40 människor har nu omkommit rapporterar Interfax. Olyckan inträffade vid en järnvägskorsning i byn Maksimivka utanför Marhanets, vid den stora Kachovka-dammen som dominerar hela den södra delen av Dnepr-floden. Enligt nättidningen Korrespondent befann sig cirka 50 personer på bussen när den kolliderade med tåget.

"Statschefen har beordrat myndigheterna att genomföra en detaljerad utredning för att slå fast vilka som är ansvariga för olyckan", meddelades på president Viktor Janukovytjs webbplats.

Vice premiärminister Andrij Klujev har beordrats leda en kommitté som ska utreda händelsen och bistå de anhöriga. Klujev har redan skickats till olycksplatsen, som ligger cirka tio mil sydväst om regionhuvudstaden Dnipropetrovsk. Ytterligare tio mil sydväst om Nikopol ligger för övrigt Gammelsvenskby, som fortfarande delvis bebos av svenskspråkiga sedan deras förfäder flyttats från svensktalande delar av Estland på 1700-talet.

Olyckan inträffade vid halvniotiden lokal tid. Bussen var av långfärdstyp.

TT-AFP

Publicerad: