Höga militärer riskerar fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Istanbul. Tre turkiska amiraler riskerar upp till 15 år i fängelse för den misstänkta komplott mot regeringen som skakat landet den senaste tiden, rapporterar dagstidningen Sabah.

Enligt tidningen har åtal dragits upp i härvan som kräver fängelsestraff för totalt 33 inblandade, förutom de tre amiralerna också en rad överstar och andra officerare.

De misstänks för att ha planerat bombattacker och mord på ickemuslimer, som skulle skyllas på islamister, och på så vis destabilisera den moderat islamiska AKP-regeringen.

Enligt statsägda nyhetsbyrån Anatolia ska en vice chefsåklagare ha sänt åtalet till en brottmålsdomstol i Istanbul, där det ska föras samman med en annan utredning om en vapengömma som hittats nära staden. Några officiella bekräftelser kring åtalet fanns inte.

Utredningen mot militärerna bedrivs parallellt med en annan och långdragen utredning av en misstänkt konspiration där uppemot 200 officerare, advokater och journalister anklagas för medlemskap i extremistisk högerorganisation kallad Ergenekon, som ska ha planerat en statskupp.

Den turkiska militären, självutnämnd väktare av den grundlag som stammar från 1980-talets militärdiktatur, har avsatt fyra regeringar i statskupper sedan 1960-talet, men tycks på sistone ha tappat delar av sitt inflytande.

TT-Reuters

Publicerad: