Obama talade för sörjande i Tucson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tucson. USA:s president Barack Obama talade i natt vid en minnesceremoni för offren för skottdådet i Tucson i Arizona i lördags. Han efterlyste ett mindre cyniskt samtalsklimat men varnade för enkla förklaringar om vad som utlöst dådet.

Ett av offren i Arizona var kongressledamoten Gabrielle Giffords, och strax efter att presidenten anlänt till delstaten besökte han henne på sjukhuset.

Obama tillbringade en stund med Giffords och hennes make Mark Kelly, en amerikansk astronaut. Han samtalade också med sjukvårdspersonal som sköter om den skottskadade politikern, som varit en stjärna på uppåtgående i presidentens eget demokratiska parti.

Därefter skyndade Barack Obama vidare till minnesceremonin för att hedra alla dem som dödades och skadades i angreppet. Omkring 14 000 människor hade samlats i en inomhusarena för att lyssna till talet. Där fanns också ett enormt säkerhetsuppbåd, för att bevaka presidenten och hans följe.

I sitt talet betonade Obama att ingen kan veta vad som låg bakom dåden i Arizona, och han varnade för "enkla förklaringar".

– Sanningen är att ingen av oss kan säga exakt vad som utlöste detta ondskefulla dåd. Ingen av oss kan med säkerhet veta vad som skulle kunna ha stoppat dessa skott från att ha blivit avlossade eller vilka tankar som rör sig inne i en våldsam mans sinne, sade presidenten.

Presidenten vädjade också till amerikaner att inte ta dådet i Arizona till intäkt för att starta nya, hätska, polariserade och cyniska debatter. På ett gripande sätt påminde han om nioåriga Christina Taylor Green, en av de sex som dödades av den ensamma gärningsmannen.

– I Christina, i Christina ser vi alla våra barn. Så nyfiken, så tillitsfull, så energisk och full av magi, så förtjänt av vår kärlek, sade Obama som själv är pappa till två döttrar.

Tusentals deltagare i minnesstunden följde presidentens tal inne i sportarenan i Tucson, liksom tv-tittare över hela USA. Många inne i arenan var påtagligt rörda när Obama vädjade till amerikanerna att försöka uppfylla den lilla flickans plötsligt utsuddade drömmar, hennes utslocknade hopp. Han menade att det kunde ske genom att jaga bort cynismen och giftet ur politiken som fräter på den tröttkörda demokratin.

Presidenten sade att det är viktigt att stanna upp en stund och försäkra sig om att "vi talar med varandra på ett sätt som läker, och inte på ett sätt som särar".

Hans ord kom efter häftiga partipolitiska diskussioner som bröt ut efter skottdådet i lördags. Några liberala kommentatorer anklagade republikaner, som Sarah Palin, för att piska upp ett hatiskt politiskt klimat. De menade att detta kan ha påverkat Jared Loughner, som nu står anklagad för att ha skjutit sex människor och skadat 14.

Nu står det klart också klart ingen federal domare i Arizona kommer att få tjänstgöra i målet mot honom. Orsaken är att domarkåren i delstaten vill undvika anklagelser om jäv eftersom ett av dödsoffren var deras kollega, den federale domaren John Roll.

Fallet kommer nu till att börja med att handhas av den kaliforniske federala domaren Larry Burns. Om den fortsatta processen kan komma att förläggas till domstolar utanför Arizona är inte känt.

TT-AFP

Publicerad: