Utrikes

EU utökar personsanktioner

UTRIKES

Luxemburg. EU utökar listan över personer som drabbas av sanktioner med anledning av händelserna i Ukraina och ställer samtidigt tre krav på Moskva, säger utrikesminister Carl Bildt.

Men han tror inte att sanktionerna kommer att stoppa Vladimir Putin.

Hur många som drabbas av de nya sanktionerna kan inte Bildt svara på ännu - och inte heller på om det verkligen är aktuellt med ett extrainsatt toppmöte för stats- och regeringscheferna i nästa vecka.

– Jag har bara hört det av journalister, säger Bildt på väg ut från dagens utrikesministermöte i Luxemburg.

EU ställer också tre krav på Moskva.

– Vi är eniga om de krav på Ryssland som jag har talat om tidigare: att man ska upphäva federationsrådsmandatet (som formellt tillåter ryska trupper att gå in i Ukraina), att man ska dra tillbaka sina trupper och att man ska fördöma de olagliga aktiviteter som sker av proryska grupper i östra Ukraina, säger Bildt.

Enligt Bildt finns en klar enighet bland utrikesministrarna om Moskvas påverkan på krisen.

– Det här är en kris som i varje tänkbar del är framdriven av Ryssland och det finns ingen som har någon annan mening på den punkten. Det är mycket svårt att ha, måste jag säga, säger Bildt.

Samtidigt upprepar han att det viktiga är att stabilisera Ukraina, snarare än att införa fler sanktioner mot Ryssland.

– Jag tror inte att de här restriktiva åtgärderna stoppar Putin. Det tror jag inte. Det finns ibland en illusion om att bara vi hugger till med några sanktioner så räddar vi världen - men det gör vi inte.

– Det som faktiskt krävs är att vi stoppar det hela genom att stabilisera Ukraina. Det är det viktiga. Det är det vi koncentrerar en del av uppmärksamheten på.

Tidigare på dagen sade den svenska utrikesministern att han inte ser några hinder mot att Ukraina tar till våld mot proryska grupper som ockuperar myndighetsbyggnader i östra Ukraina.

– Polis använder alltid våld, även i Sverige. För att upprätthålla rättsordning så måste man ha möjlighet att använda också våld.

Flera EU-länder har reagerat starkt på bilderna av hur ytterst välutrustade och väldrillade separatister intagit ett flertal byggnader.

– Jag är alldeles övertygad om att ingen demokratisk stat kan tolerera att beväpnade illegala grupper tar över polisstationer och administrationsbyggnader. Varje demokratisk stat måste reagera med de instrument som står till statens förfogande, säger Bildt.

Han uttrycker också oro för vad han ser som tydliga ryska försök att hindra Ukraina från att hålla presidentval den 25 maj.

– Lyssna på vad de säger, de är ganska tydliga: de vill inte att valet ska hållas, de vill att det skjuts upp och hindras från att hållas inom en nära framtid. Därför är det väldigt viktigt att vi ger ett starkt stöd till valet och att vi är redo att skicka alla de valövervakare som behövs.

Redan före mötet visade flera av EU-länderna att ytterligare sanktioner var rätt väg att gå.

– Det här måste få ett tydligt och enat internationellt svar. Rysslands ytterligare och ytterligare upptrappning av den här krisen måste få konsekvenser, sade Storbritanniens utrikesminister William Hague.

– Vi har redan beslutat att det självfallet blir konsekvenser om situationen förvärras och ryssarna har en del i det, sade den danske utrikesministern Martin Lidegaard.

Sverige, Storbritannien och Polen driver också på för att EU ska skicka polisiära och juridiska rådgivare till Ukraina, och som ett led i ett stödpaket till Ukraina undertecknade USA i dag en lånegaranti på motsvarande cirka 6,5 miljarder kronor till landet.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt har de sanktioner som satts in mot Ryssland varit effektiva, inte minst på de ekonomiska planet då många utländska investerare valt att dra sig tillbaka. Brister på investerare i kombination med sanktioner mot enskilda personer tror han kommer att ha en avkylande effekt på den redan svaga ryska ekonomin.

– Det Putin gör är att han långsiktigt skadar både den ryska ekonomin och det politiska inflytandet, säger han till TT i samband med ett företagsbesök i småländska Vimmerby.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes