20 barn dog av skolmat i Indien

Patna. Minst 20 barn dog och tiotals hamnade på sjukhus efter att ha ätit sin skollunch i delstaten Bihar i Indien på tisdagen. Alla insjuknade barn är under tolv år. För flera är tillståndet kritiskt och det finns farhågor om att dödssiffran kan stiga.

En läkare som behandlat barn på ett sjukhus i delstatshuvudstaden Patna sade till BBC att dödsfallen berodde på matförgiftning.

Barnen kan ha förgiftats av bekämpningsmedel som man ska ha funnit spår av i grönsakerna, enligt preliminära uppgifter från myndigheterna. Dödsfallen kan också bero på oljan som grönsakerna tillagades i. Men ännu är orsaken inte klarlagd och utredningen fortsätter.

I många av Indiens delstater erbjuds barnen gratis skollunch genom den statligt finansierade satsningen Midday meal. Det var efter att ha ätit sådan gratislunch i form av ris och linser som barnen insjuknade. Midday meal ses som ett sätt att locka fler barn att delta i skolundervisningen, men har också kritiserats för att maten ibland är av undermålig kvalitet. I köken där maten tillagas är hygienen också ofta bristfällig, uppger AFP.

Midday meal är enligt den indiska regeringen det största matprogrammet i världen och omfattar omkring 120 miljoner barn i drygt en miljon skolor runtom i landet, uppger brittiska BBC.

Programmet introducerades 1925 för att hjälpa barn i staden Madras (Chennai) i södra Indien.

Bihar, där dödsfallen inträffade, är en av de fattigaste delstaterna i Indien.

TT-AFP