Förvånad att besked om signal dröjer

Perth. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll är förvånad över att inte någon bekräftelse ännu kommit på om pulssignalen som registrerats av ett kinesiskt fartyg i sökandet efter MH 370 Indiska oceanen verkligen är från en svart låda.

Vid det här laget borde ljudupptagningar av signalen ha analyserats, tycker han.

– De borde väldigt snart kunna verifiera det, säger Kjäll till TT.

Fler flygplan och fartyg sänds nu till området. Australiska fartyget Ocean Shield har också avancerad amerikansk utrustning ombord som kan höra den ping-liknande signalen på tio kilometers avstånd, mot de vanligaste två kilometrarna.

Samtidigt börjar tidsfristen löpa ut. På måndagen är det en månad sedan MH370 försvann och sändaren i den svarta lådan, om den nu verkligen har så fräscha batterier som flygbolaget hävdar, har en gräns på cirka 30 dagar.

Tillverkaren anger att pulssignalen klarar att gå 6 000 meter under vattnet, och vid registreringsplatsen är havsdjupet cirka 4 500 meter.

– Det ska inte vara något problem i det här fallet, säger Kjäll.

Sökfartyg och flygplan dirigerades i dag om till det område i södra Indiska oceanen där ett kinesisk fartyg dagen innan registrerade en pulssignal som kan komma från det försvunna malaysiska flygplanet MH 370:s så kallade svarta låda.

Signalen registrerades varje sekund under en och en halv minut och sändes på 37,5 kilohertz - som uppges vara den frekvens planets svarta låda sänder på.

Den australiske insatsledaren Angus Houston beskriver vid en pressträff utvecklingen som "en viktig och uppmuntrande ledtråd, men en som jag råder er att behandla varsamt".

– Vi arbetar i en mycket stor ocean och med ett väldigt stort sökområde.

Det är det kinesiska patrullfartyget Haixun-01 som uppfattat pulssignalen två gånger de senaste dagarna, väster om den australiska staden Perth. Vattnen där är omkring 4 500 meter djupt.

Det australiska fartygen Ocean Shield undantas dock från omdirigeringen, då det hittat en separat "ljudhändelse" som ska utredas cirka 55 mil bort, skriver Reuters.

Det försvunna flygplanet, en Boeing 777-200, hade 227 passagerare och tolv personer i besättningen när det lyfte från Kuala Lumpur natten till den 8 mars. Destinationen var Peking.

TT-AFP

Publisert: