Unga svenskar i busskrasch i Polen

Stockholm. Fyra skolungdomar från Jönköpingstrakten skadades i dag när en buss körde av vägen i närheten av Wroclaw i södra Polen.

– Filen på motorvägen vi körde på tog slut, säger skolans biträdande rektor som var ombord.

På bussen fanns en orkester från en skola i Jönköpingsområdet. Gruppen var på väg till Presov i Slovakien för ett antal konserter. När TT når skolans biträdande rektor, som själv var ombord på olycksbussen, har de oskadda passagerarna körts till ett hotell.

– Filen på motorvägen vi körde på tog slut. Chauffören uppmärksammade inte det och körde rakt på. Vi hamnade i diket, landade ganska mjukt, men fönsterrutorna gick sönder, berättar han.

Fyra ungdomar från orkestern fick skärskador. Ytterligare en resenär, en amerikansk medborgare, hamnade under bussen när den välte.

– Men han kunde hjälpas loss genom att ungdomarna drog ut honom från bussen som stod och lutade, berättar Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköping, för TT.

Amerikanen fördes till ett annat sjukhus med ambulanshelikopter.

På bussen var 23 elever och tre lärare från skolan. Av dem vårdas fyra ungdomar på sjukhus med lindriga skador. De andra är oskadda och finns på hotell. Även de två busschaufförerna är oskadda.

Planen är att de ska försökas tas hem under lördagen.

– Jag känner mig lite i chock. Stämningen är ganska okej bland oss som är kvar här. Vi samtalar mycket, berättar den biträdande rektorn från hotellrummet.

Bussen färdades på motorväg A4 i riktning mot Wroclaw.

TT

Publisert: