Sex dog när turistbåt sjönk

Publicerad 2013-11-03

Bangkok. Minst sex turister omkom när en färja sjönk mellan ön Koh Lan och turistorten Pattaya i Thailand.

Tre av dödsoffren var utlänningar - två från Ryssland och en från Kina, uppgav polisen enligt The Bangkok Post.

– Vi har inga uppgifter om att någon svensk skulle vara skadad. Enligt räddningsledaren på plats har räddningsarbetet avbrutits på grund av dåliga väderförhållanden, men det ska återupptas i morgon igen. Vår ambassad i Bangkok följer fortsatt händelseutvecklingen, säger Anna Buhré Kervefors på utrikesdepartementets pressjour till TT.

Många av de cirka 100 människorna ombord hamnade i vattnet. Enligt Aftonbladet, som pratat med Aune Eriksson, 78, från Bollnäs, började båten ta in vatten när den var på väg tillbaka till Pattaya. Därefter började den kränga.

– Det svängde från ena sidan till den andra. Folk skrek, säger hon.

Aune och hennes syster från Finland, som också var ombord, fick tag på livvästar - det fanns färre än antalet passagerare.

Enligt Bangkok Post ska över 50 turister, både från Thailand och utlandet, ha varit på färjan när den kapsejsade. Andra thailändska medier hade högre siffror över antalet ombord: upp till 200 personer, på ett fartyg som var godkänt för 150.

Olycksorsaken verkar enligt The Bangkok Posts källor vara att färjan fick motorproblem, vilket ledde till att de flesta av passagerarna sprang upp på övre däck. Då hamnade fartygets tyngdpunkt så högt att det kapsejsade.

Över tio personer rapporteras ha förts till sjukhus svårt skadade.

TT-AFP