Detta vet vi om Rysslands inblandning

Publicerad 2017-05-18

USA. En särskild åklagare ska nu utreda hur Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Här är vad som hittills är känt.

Den första utredningen

Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet. Bakgrunden var ett dataintrång hos Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee) i juli 2016 och läckta mejl från Hillary Clintons kampanjledare månaden före valet i november.

Det kom myndigheterna fram till

Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA redovisade att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen att svänga understöddes. Allt detta har Ryssland förnekat.

President Donald Trumps inblandning

Relationen mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj är en central fråga. Trump har avfärdat att Ryssland skulle ha gjort detta å hans vägnar. Men han har också sagt om dataintrången att han "tror det var Ryssland", men att det "kan ha varit andra också".

"Den här Rysslandssaken med Trump och Ryssland är en påhittad historia", sade Trump nyligen i en tv-intervju.

Flera olika utredningar

Kommittéer i representanthuset och i senaten men även justitiedepartementet har sedan tidigare utrett frågan. Den sparkade FBI-chefen James Comey bekräftade offentligt, innan han fick sparken, att en eventuell koppling mellan Ryssland och Trumps kampanjteam utreds av FBI.

Nu har alltså även den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare som ska utreda hur Ryssland kan ha påverkat valet.

Avskedanden av Flynn och Comey

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Den nionde maj fick FBI-chefen James Comey sparken. Den officiella förklaringen rörde bland annat hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Bara dagar innan han fick sparken hade Comey begärt mer resurser till den pågående Rysslandsutredningen.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln