Kontorsarbetare fast i storbrand

UTRIKES

Filippinerna. Minst 37 människor tros ha mist livet i en brand i en butiksgalleria i Filippinerna.

De kunde inte ta sig ut från den översta våningen i byggnaden.

Gallerian, som är byggd i flera våningar, ligger i staden Davao i den södra delen av landet. Uppgifterna om antalet befarade dödsoffer kommer från vice borgmästaren Paolo Duterte, som också är son till landets president.

Chansen att någon av de 37 har överlevt är "noll", skriver Duterte på Facebook.

Branden bröt ut på lördagsmorgonen lokal tid. Tjock svart rök vällde upp från byggnaden. Först på eftermiddagen var den under kontroll.

– Branden startade på tredje våningen, där det finns tyg, trämöbler och plastprodukter. Branden spreds snabbt och den tar tid att släcka, sade polisen Ralph Canoy.

Märkte inget

Människor blev instängda i kontor högst upp i huset, enligt Canoy.

– Det är möjligt att de inte märkte direkt när branden började spridas, säger han.

Räddningstjänsten har fortfarande inte kunnat nå våningen där de 37 personerna tros ha omkommit.

De arbetade för ett amerikanskt företag som sysslar med marknadsundersökningar. Filippinerna, med låga löner och engelsktalande befolkning, är populärt för företag som placerar teletjänster utomlands.

Flera katastrofer

President Rodrigo Duterte, som har varit borgmästare i Davao och fortfarande bor i staden, besökte gallerian under kvällen för att ge sitt stöd till anhöriga.

Jimmy Quimsing var en av många som förtvivlat väntade på besked om hur det gått. Han fick inte kontakt med sin 25-årige son Jim Benedict, och fick dåliga nyheter direkt från presidenten.

– Han sade att ingen kan ha överlevt, säger Quimsing.

Davao är, med omkring 1,5 miljoner invånare, den största staden i södra Filippinerna.

Filippinerna har drabbats hårt av katastrofer inför jul. Minst 182 människor har omkommit i en tropisk storm och tusentals har blivit hemlösa. I veckan kapsejsade en färja och flera personer miste livet.

TT-AFP