FN-topp kritisk till uppgörelse om evakuering

UTRIKES

Syrien. Evakueringen av svårt sjuka från östra Ghouta i Syrien fortsätter, men FN är kritiskt till överenskommelsen bakom evakueringarna.

– Barn används som förhandlingspjäser, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien.

Ytterligare tolv svårt sjuka och skadade har nu evakuerats tillsammans med sina familjer från östra Ghouta utanför Damaskus, utöver de fyra som fick lämna området dagen innan. Men det finns fortfarande hundratals människor kvar vars tillstånd är kritiskt, uppger biståndsarbetare.

Närmare 400 000 människor bor i det rebellkontrollerade området. Sammanlagt 29 akut sjuka förväntas bli evakuerade under de närmaste dagarna enligt en överenskommelse mellan regimen och rebellerna. Men enligt FN är det uppemot 500 patienter som riskerar att mista livet om de inte snabbt får behandling. Redan har minst 16 av dem dött för att de inte fått vård.

Många har cancer

– De flesta av dem lider av cancer, kroniska sjukdomar och hjärtsjukdomar, säger Internationella rödakorskommitténs talesperson Ingy Sedky.

Jan Egeland är kritisk till den uppgörelse som ligger bakom evakueringarna. Det är inte en bra överenskommelse om de byter ut sjuka barn mot fångar säger han till BBC.

– Det borde inte hända. De har rätt till evakuering och vi har en skyldighet att evakuera dem, säger Egeland.

TT-AFP