Polisen: Omöjligt att vara helt förberedd

UTRIKES

Berlindådet. Svensk polis har lärt sig av de senaste årens terrorattacker i Europa. I Stockholm och Malmö säger sig polisen vara väl förberedd - men i Göteborg vill man inte gå så långt.

– Vi kan bli bättre, säger polischefen Erik Nord.

För några år sedan var beredskapen för plötsliga terrorattentat i Göteborg ganska låg. Men träning, ny utrustning och taktiska genomgångar har gett resultat - vilket polisen i region Väst fick ett kvitto på vid skolattacken i Trollhättan förra året.

– Då gjorde polismännen precis så som de hade lärt sig på utbildningen, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Det handlade om att strunta i skadade människor, om att i stället oskadliggöra gärningspersonen för att få stopp på dödandet.

– Det hade man nog inte gjort om man inte gått på utbildningen, säger Nord.

– Vi har en beredskap, det pratas om det. Det handlar om mental beredskap och det handlar om utrustning, och det handlar om taktik.

TT: Skulle du säga att ni är väl förberedda?

– Nej, så långt vill jag inte gå. Men vi är förberedda.

Oförändrad hotbild

Även i Stockholm och Malmö har polisen arbetat mycket med terrorberedskapen de senaste åren. Men där är tongångarna andra än i Göteborg.

– Jag vill hävda att vi är väl förberedda. Men det stora problemet är att det kan uppstå var som helst när som helst. Det är väldigt svårt att förebygga, säger Stefan Singman, kommissarie vid Stockholmspolisens regionledningscentral.

– Det går inte att ha något annat än en i grunden hög förmåga att komma till en sådan här plats och försöka få stopp på en sådan galning.

Hotbilden i Sverige påverkas inte av den förmodade terroristattacken i Berlin, enligt Säpo, som tillsammans med polisens nationella operativa avdelning (NOA) kontinuerligt informerar regionerna om vad som gäller.

– Sedan får vi i regionerna haka på det de kommer fram till att vi ska jobba med. Utmaningen blir ju naturligtvis att personalen ska vara mentalt förberedd och utrustad på ett sådant sätt att man kan möta den här typen händelser, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten i region Syd.

– Vi är i dag ganska väl förberedda.

Inställd på kaos

Stora folksamlingar, som i samband med julhandeln, är alltid känsliga platser. Men att exempelvis bygga fysiska hinder i stadsmiljön för att förhindra terrordåd ökar inte nödvändigtvis tryggheten, säger Erik Nord.

– Det är inte alltid så att säkerhetsarbetet och trygghetsarbetet går hand i hand. Höjd säkerhet kan innebära större otrygghet. Det är en balansgång, säger han.

I slutändan går det inte att vara helt förberedd på terror.

– Ska man vara ärlig så kan man säga att det kaosar nog i alla polismyndigheter när det inträffar sådana saker. Det ska man vara inställd på, säger Erik Nord.

TT