IS tar på sig attack mot polisskola

Publicerad 2016-10-25

Pakistan. Terrorgruppen IS tar på sig det dödliga dådet mot en polishögskola i Quetta i Pakistan. Minst 59 människor dödades och ytterligare 117 skadades allvarligt när beväpnade män i självmordsvästar stormade kadetternas sovsal och sköt vilt omkring sig.

Skottlossning kunde höras på platsen under flera timmar, rapporterar Reuters. Enligt militären är motivet bakom attacken okänt.

– Beväpnade personer kom rakt in i vår barack. De stormade in och började skjuta på nära håll. Vi skrek och sprang runt i baracken, säger en av kadetterna som överlevde till lokala medier.

IS tar på sig dådet

Generalen Sher Afgun, en högt uppsatt militär i provinsen, sade till journalister efter attacken att kommunikationen mellan angriparna och dem som gav dem order tyder på att de tillhör den sunnimuslimska extremistgruppen Lashkar-e-Jhangvi (LEJ), enligt Reuters. Senare tog dock terrorgruppen IS på sig dådet genom sin propagandakanal Amaq.

Sarfraz Bugti, minister i provinsen Baluchistan där Quetta ligger, uppger att två av gärningsmännen sprängde sig själva och den tredje sköts till döds av säkerhetsvakter. Den militära insatsen vid skolan avslutades efter fem timmar.

Lashkar-e-Jhangvi, som har rötter i Punjab-provinsen, har en historia av att utföra attacker i Baluchistan. Motivet bakom attacken mot polishögskolan är oklart.

Välsamordnad attack

De flesta av dödsoffren är kadetter vid skolan. Attacken beskrivs som välsamordnad, då skolan beskjutits från fem olika håll, enligt Reuters.

Under attacken gick angriparna in i en byggnad med sovsalar där 200 till 250 polisrekryter vilade eller sov, uppger myndigheterna. Flera dödades och skadades, några togs som gisslan.

– Jag såg tre män i kamouflagekläder vars ansikten var dolda. De bar kalasjnikovs och började skjuta in i sovsalen men jag lyckades fly över en mur, säger en man, som berättar att han är polisaspirant, till reportrar på plats.

Polishögskolan hyser normalt omkring 700 personer, men det är inte känt exakt hur många som fanns på plats under attacken.

TT