Svenska politiker om uppgörelsen
Publicerad 2016-02-20
Politik. Ett sätt att hålla kvar en viktig partner till Sverige - eller ett tillmötesgående med en främlingsfientlig opinion.
Åsikterna här hemma om uppgörelsen mellan EU-länderna är delade och frågan är om tillräckligt gjorts för att britterna ska vilja stanna.
– Landets fortsatta medlemskap hänger nog fortfarande på en skör tråd, säger EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C) som tror att mer ska till för att blidka den brittiska opinionen.
Från allianshåll välkomnas annars gårdagskvällens uppgörelse mellan EU:s stats- och regeringschefer om Storbritanniens framtida relation till EU. Om Storbritannien lämnar EU skulle det innebära en försvagning för Sverige, då länderna står på varandras sidor i olika frågor, anser både Liberalerna och Moderaterna.
– Det är i högsta grad i svenskt intresse att Storbritannien stannar i EU. Det är en nation som liksom vi ofta argumenterar för frihandel, mot protektionism och för liberala marknadsekonomiska lösningar, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.
"Monsterunion"
Ebba Busch Thor (KD) skriver i en kommentar till TT att "Vi delar uppfattningen att EU ska ägna sig åt rätt frågor och inte lägga sig i allt och i det är Storbritannien en viktig kraft".
Flera av delarna i uppgörelsen har också andra länder möjlighet att låta införa, som att kunna betala ut mindre i barnbidrag till barn som är bosatta i andra EU-länder, men vars föräldrar arbetar i det aktuella landet.
– Vi har inte tagit ställning till den frågan... Det är inget som vi har tänkt att driva och göra, men jag vill återkomma till det, sade Löfven i går.
Inte heller L eller M tycker det är läge för en sådan diskussion nu.
– I ett svenskt perspektiv har vi inom Moderaterna öppnat upp för en principdiskussion kring välfärdstjänster och när man kan kvalificera sig för dem. Men det är inte aktuellt just nu, det var att få fram ett avtal, säger Ulrika Karlsson, moderaternas gruppledare i EU-nämnden.
Jimmie Åkesson (SD) skriver i en kommentar till TT att överrenskommelsen är väldigt talande: "Den bekräftar på många sätt det vi länge sagt om EU:s utveckling till en överstatlig monsterunion, där varje enskilt medlemslands möjlighet till påverkning och förändring förflyttats och lagts i händerna på europeiska toppolitiker."
"Vill arbeta"
Från Vänsterpartiets håll är man däremot av åsikten att överenskommelsen är "olycklig", säger Jens Holm, partiets ledamot i EU-nämnden.
– Det handlar om att man går en främlingsfientlig opinion till mötes och det borde inte toppmötet och Stefan Löfven göra. Den absoluta majoriteten av de polacker, spanjorer och för den delen svenskar som är i Storbritannien är där för att arbeta, inte för att leva på bidrag, säger han.
Jens Holm anser att det finns annan, legitim kritik i Storbritannien mot EU, som man borde ha ägnat sig åt istället.
– Det handlar främst om att EU har demokratiska brister, det är där man borde lagt fokus. Att göra EU mindre byråkratiskt och mer demokratiskt.
TT