Hollandes sorti startar kampanjen

UTRIKES

Frankrike. Med president François Hollande ute ur leken vänds nu blickarna mot det ännu tunna startfältet i den franska vänsterns primärval. Vilka ska nu kliva fram - och kan någon kandidat bli en lika stor skräll som högerns François Fillon?

"Det är en fråga om timmar eller dagar", skriver den franska vänstertidningen Libération om premiärminister Manuel Valls kandidatur i vänsterns primärval.

Det återstår knappa två veckor att anmäla sitt intresse för den som vill bli socialisternas presidentkandidat. Omkring ett dussin har så här långt sagt att de kandiderar, men de mer kända politikerna inom Socialistpartiet har väntat på presidentens och partiledarens beslut.

Dags för Valls?

Med François Hollande ute ur leken väntar nu alla på vilka som ska kliva fram.

Valls, som trots att han leder Hollandes regering lyckats undkomma det starka missnöje som drabbat presidenten, pekas redan ut som den främsta kandidaten. Enligt en opinionsundersökning gjord timmarna efter Hollandes tal är han den socialistiske kandidat som fransmännen föredrar. Av åtta givna kandidater fick han stöd av 25 procent jämfört med 14 procent för vänsterkandidaten Arnaud Montebourg, tidigare minister i just Valls regering, rapporterar Reuters.

"Ett häpnadsväckande slut på en mandatperiod utöver det vanliga", skriver Le Figaro om Hollandes beslut att inte kandidera. "Ett beslut grundat i Hollandes oförmåga att få stöd inom partiet för sin kandidatur", fortsätter tidningen.

Interna konflikter

Även om Valls lyfts fram som den person som trampat mest otåligt i Hollandes skugga, har han även kritiserats för att skapa splittring. Inget utesluter heller att fler namnkunniga socialister kandiderar, till exempel den tidigare presidentkandidaten Ségolène Royale eller populära Christine Taubira. 70 000 personer har skrivit under ett upprop om att den tidigare justitieministern ska kandidera.

TT