Santos: Nobelpriset gav mig en knuff

UTRIKES

Colombia. Colombias president Juan Manuel Santos får Nobels fredspris för sitt arbete med att få slut på landets inbördeskrig.

På lördag tar han emot priset i Oslo.

I en exklusiv intervju för Dagens Nyheter och danska Politiken berättar Santos om det motstånd han mötte när han för några år sedan började förhandlingarna med Farcgerillan.

– När jag inledde fredsprocessen sade 95 procent: "Varför gör du det? Du är Colombias populäraste man på grund av krigföringen du ledde som försvarsminister." Men det är lätt att gå i krig. Att skapa fred är mycket svårare. Men jag ansåg att det var det rätta att göra, säger Santos i intervjun.

I början av oktober röstade colombianerna nej till det framarbetade fredsavtalet med Farcgerillan.

– Jag försökte se det som en chans. Jag tänkte: om jasidan hade vunnit en knapp seger hade hela landet stått i lågor. Jag beslöt mig för att försöka få till ett bättre fredsavtal, med större stöd. Och det har jag också gjort.

Bara några dagar efter att avtalet röstats ned blev det officiellt att Santos får Nobelpriset.

– Det kom som en skänk från ovan vid en mycket gynnsam tidpunkt. Folk trodde att fredsprocessen var över, och jag höll just på att samla alla parter kring ett nytt avtal. Nobelpriset gav mig en knuff framåt just vid rätt tillfälle.

I slutet av november godkändes det reviderade avtalet av Colombias kongress. Någon ny folkomröstning ska inte göras.

TT