Expresident anklagas för valutafusk

UTRIKES

Argentina. En domstol i Argentina har fryst delar av Cristina Fernández de Kirchners tillgångar. Den tidigare presidenten anklagas för att ha skadat ekonomin under sina sista månader vid makten.

Kirchner, som var president 2007-2015, anklagas för att ha varit inblandad i att den argentinska centralbanken sålde ut sina amerikanska dollar till ett pris under marknadsnivå - detta för att till synes stärka den argentinska peson.

Enligt den nuvarande regeringen, som motsatte sig Kirchner, ledde agerandet till en förlust på hundratals miljoner dollar för Argentina, som är Latinamerikas tredje största ekonomi.

Presidenten bakom

Den federala domaren Claudio Bonadio fattade beslutet att frysa 15 miljoner pesos, motsvarande 8,7 miljoner kronor, som tillhör Fernández de Kirchner. Han säger i ett uttalande att det är "uppenbart att den dåvarande presidenten gav instruktioner till sin finansminister att utföra den finansiella transaktionen".

Även Kirchners finansminister 2013-2015, Alex Kicillof, den tidigare chefen för centralbanken Alejandro Vanoli och tolv styrelsemedlemmar, står anklagade, och även de har fått 15 miljoner pesos frysta.

Domaren öppet kritiskt

Kirchner skyddas inte längre av politisk immunitet sedan hon lämnade presidentposten i december i fjol efter åtta år vid makten. I mitten av april vägrade hon att svara på frågor, i stället presenterade hon ett dokument med krav på att Claudio Bonadio ska avskedas.

Domaren är öppet kritisk mot den förra presidenten, som även tidigare har försökt att få honom avsatt.

Expresidenten är också insyltad i ett fall om misstänkt förskingring. Tillsammans med sin son utreds hon för påstådda oegentligheter i samband med fastighetsaffärer som familjen gjort. The Guardian har också rapporterat att det pågår förberedelser för en utredning om misstänkt penningtvätt i stor skala som kopplas till Kirchner.

TT-AFP