Wilders dömd för diskriminering

UTRIKES

Nederländerna. Den nederländske politikern Geert Wilders döms för diskriminering och förolämpning av grupp, meddelar en domstol i Nederländerna.

Han frias dock från åtalspunkten hets mot folkgrupp, och slipper straff.

Åtalet mot Geert Wilders, ledare för det främlingsfientliga Frihetspartiet (PVV), gäller ett uttalande 2014, då han gick till attack mot marockaner bosatta i Nederländerna. Yttrandena var oacceptabla, anser domstolen, som fäller Wilders, dock utan att utdöma någon påföljd.

"Tre PVV-hatande domare har utnämnt marockaner till en ras och dömt mig och halva Nederländerna", skriver han i ett inlägg på Twitter.

Wilders kommer att överklaga domen, som han anser är "vansinnig". Han har varit frånvarande i rättssalen under stora delar av rättegången och var inte heller närvarande under dagens förhandling, något som inte krävs enligt lagen.

Frihetspartiet har siktet inställt på att bli största parti i vårens nederländska parlamentsval. Aktuella opinionsmätningar visar att man kan komma att ta 34 av de 150 platserna i underhuset, tio fler än premiärminister Mark Ruttes liberala parti VVD.

– Jag kommer att fortsätta säga sanningen oavsett vilket, även om det marockanska problemet, och ingen domare, politiker eller terrorist kommer att kunna hindra mig, sade Wilders i en intervju med tidningen De Telegraaf, publicerad innan domen föll.

TT-AFP-Reuters