Klimatförnekare tar över USA:s miljöskydd

UTRIKES

USA. Klimatminister Isabella Lövin (MP) är mycket oroad över att Donald Trump utser klimatförnekaren Scott Pruitt till ny chef för den amerikanska miljöskyddsmyndigheten, EPA.

– Landet riskerar att hamna efter, säger hon till TT.

USA:s blivande president Donald Trump har tidigare ifrågasatt vetenskapen bakom klimatförändringarna, så det var inte oväntat att han skulle utse en klimatförnekare till chef för EPA.

Men utnämningen av Pruitt har ändå fått många att höja på ögonbrynen.

– Det är mycket oroande att Donald Trump utser en klimatskeptiker till chef för miljöskyddsmyndigheten i USA. Landet riskerar att hamna efter i omställningen mot förnybar energi och ett klimatsmart samhälle, säger Isabella Lövin till TT.

TT: Vad betyder det för Sverige?

– Det blir ännu viktigare att Sverige tar ett större ledarskap och driver frågan i EU. Nu måste också EU ta ett mycket större ansvar, svarar hon.

Ett steg i. . .

Pruitt, som för närvarande är justitiekansler i delstaten Iowa, har flera gånger både motarbetat och riktat hård kritik mot just EPA:s arbete mot klimatförändringar.

"Under alldeles för lång tid har EPA lagt skattemedel på en kampanj mot energiindustrin som helt har spårat ur, vilket har kostat miljontals jobb och samtidigt lagt krokben för våra fantastiska lantbrukare och många andra företagare och industrier", säger Trump i ett uttalande i samband med utnämningen, enligt Reuters.

Flera svenska miljöorganisationer uttrycker oro för vad som kommer att hända när Pruitt tar över som chef för EPA.

– För klimatpolitiken innebär detta stora förändringar både i USA och globalt. Med Pruitt tar USA ett steg tillbaka, säger Frode Pleym på Greenpeace Sverige.

. . .fel riktning

Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, menar att EPA kan tappa i trovärdighet:

– En miljöskyddsmyndighets uppgift är att garantera människor rent vatten och frisk luft. Samtidigt har Pruitt nära kopplingar till gas- och oljeindustrin. Risken är att det blir en helt tandlös myndighet som inte uträttar det den ska göra.

EPA är en av de första avancerade miljömyndigheterna i världen. Att Pruitt utsetts till ny chef är mycket olyckligt, tycker Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet.

– Det innebär en stor risk för USA:s välfärd och ekonomiska utveckling. Det är provocerande att det tillsätts en person som under sin karriär uttalat har motarbetet miljöskyddsmyndighetens arbete, säger han.

TT