Populister jublar över Renzis fall

UTRIKES

Italien. Högt valdeltagande, populistisk medvind och ett ökande missnöje med premiärminister Matteo Renzi. Så kan regeringens förkrossande nederlag i folkomröstningen i Italien förklaras.

Matteo Renzi slängde in premiärministerposten i potten i sitt försök att förändra det politiska systemet i Italien. Han ville stärka centralregeringen och minska inflytandet för senaten, den ena av parlamentets två kammare.

Förslaget underkändes dock av det italienska folket, nej-sidan vann med över 59 procent av rösterna. På måndagskvällen anlände Matteo Renzi till presidentpalatset för att formellt meddela att han avgår. Vid mötet uppmanade president Sergio Mattarella honom att skjuta upp sin avgång i några dagar, tills nästa års budget har antagits av parlamentet, uppger presidentens kansli för Reuters.

Nu väntar en tid av politisk osäkerhet i Italien. Sergio Mattarella ska försöka snickra ihop en ny regering i samförstånd med landets största partier. Mattarella har tidigare signalerat ovilja att utlysa nyval, men det kan bli aktuellt om regeringskrisen blir utdragen.

Tillfällig regering

De flesta analytiker tror dock snarare på en övergångsregering som ska hålla ställningarna fram till valet 2018. Finansminister Pier Carlo Padoan och kulturminister Dario Franceschini är några av namnen som nämns som möjliga efterträdare till Renzi.

Men det var inte bara lusten att tycka till om grundlagen som fick 33 miljoner italienare - mer än två tredjedelar av de röstberättigade - att ta sig till vallokalerna. Många har dragit paralleller till brexit och valet av Donald Trump i USA - en chans för folket att rösta om etablissemangets politik.

Femstjärnerörelsen, med komikern Beppe Grillo i spetsen, har krävt besked om nyval inom en vecka. Det populistiska protestpartiet har stått längst fram i nej-lägret inför folkomröstningen och kapitaliserat på Renzis sjunkande popularitet och den tröga ekonomin.

Jubel

"Demokratin är vinnaren" skrev Beppe Grillo i ett blogginlägg efter det att resultatet stod klart. "Folket har vunnit" jublade Matteo Salvini från Lega Nord. Från Frankrike skickar högerextrema Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen sina gratulationer.

Men väljare har också uttryckt oro över de föreslagna ändringarna i konstitutionen. De skulle bland annat ha gett mycket mer makt till premiärministern själv. Många vill förhindra att en framtida - betydligt radikalare ledare än Renzi - skulle få det för lätt att driva igenom reformer utan att senaten kan sätta stopp.

– Italienarna vill ha balanser i det politiska systemet. Många oroar sig för att personer som Beppe Grillo kan få egen majoritet i den deputerade kammaren, säger Ann-Cathrine Jungar, Italienexpert vid Södertörns högskola.

Dalande stjärna

När den då 39-årige Renzi tillträdde 2014 var det som den yngste premiärministern i Italiens historia. Sedan dess har hans popularitet sjunkit i takt med att han drivit igenom impopulära reformer av ekonomin och arbetsrätten.

Jungar tror inte resultatet i folkomröstningen kommer att få några större konsekvenser på lång sikt för Italien eller EU.

– Italien har haft många kriser av den här typen, när ekonomin gått lite knackigt och regeringen fallit. Vi ser återigen att den partipolitiska kartan är väldigt instabil, och det har den alltid varit i Europa.

TT