Utrikes

Tyglad rysk ilska efter nedskjutning

UTRIKES

Syrien. Trots stor irritation mellan Turkiet och Ryssland tycks fokus stanna vid Syrienkonflikten.

Flera bedömare avfärdar farhågor om en eskalation, även om Ryssland höjer svansföringen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallar nedskjutningen av stridsplanet i tisdags för en "planerad provokation". Lavrov säger att Ryssland inte ska inleda krig mot Turkiet, men att relationen med landet kommer att omprövas. Och det som skett kan påverka Wien-samtalen om en fredsplan för Syrien, enligt Lavrov.

Ryssland intensifierade också på onsdagen bombningarna i Syrien och skickade ett avancerat luftvärnssystem till området.

Representanter från USA och EU manar till lugn. Turkiet anslog en försiktig ton.

Ingen vill ha krig

– Ryssland är vår vän och vår granne, sade premiärminister Ahmet Davutoglu i parlamentet till AFP.

Varken de närmast berörda eller omvärlden har intresse av en upptrappning, enligt bedömare.

– Ingen vill ha ett rysk-turkiskt krig. Hur provocerad man än är så vill man inte det, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet till TT.

Martin Kragh, chef för Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, instämmer.

– Erdogan och Putin är förhållandevis likartade politiker. I den stora ekvation som de lägger i sina relationer ingår många delar och Syrien är bara en av många variabler.

Handelskrig

Den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev har varnat för att nedskjutningen kan leda till att en rad rysk-turkiska affärsprojekt ställs in.

– Det kan leda till handelskrig mellan Ryssland och Turkiet och det tror jag att båda parter förlorar på i längden, säger Bitte Hammargren, frilansjournalist och Mellanösternanalytiker.

Hammargren betonar att Turkiet är starkt beroende av rysk gas och olja.

På torsdag reser Frankrikes president François Hollande till Moskva för att försöka bygga en koalition mot terroristorganisationen Islamiska staten. Under onsdagen lovade Tysklands ledare Angela Merkel att se över om hennes land kan göra mer.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes