Utrikes

Grymheter mot flyktingar i Libyen

UTRIKES

Flyktingkatastrofen. "Vi gick mot döden i Libyen, så vi tänkte att vi lika gärna kunde möta döden genom att försöka ta oss till Italien." Flyktingar på väg mot Europa vittnar för Amnesty om ofattbara grymheter och övergrepp i krigets Libyen.

Den syriska familjen som lyckats ta sig till Sicilien utgör ett av de 70 vittnesmål som Amnesty International samlat i en ny rapport om systematiska övergrepp mot människor som försöker fly genom det laglösa Libyen.

– Vi har intervjuat 70 migranter och flyktingar sedan förra året, och det finns inte en enda av dem som inte berättat om olika former av övergrepp, säger organisationens Libyenexpert Magda Mugrabi, som intervjuat flera av de utsatta, till TT.

Minst 2 600 flyktingar och asylsökande hålls enligt UNHCR inspärrade under horribla förhållanden i läger. Andra kidnappas på vägen genom Libyen av människohandlare, väpnade grupper eller kriminella, som begär lösesummor från migranternas familjer för att låta dem resa vidare.

Tortyr och utpressning

"De torterade och slog oss med svärd, pistoler, stenar och maskingevär... Min vän Mohamed försökte fly och sköts ihjäl... Jag stannade en månad, sedan betalade jag. Min mammas bror bor i Holland, han betalade", berättar en av de intervjuade.

I rapporten dokumenteras även flera fall av sexuellt våld mot kvinnor.

"De tog oss till en avlägsen plats utanför staden i öknen, band min mans händer och fötter mot en påle och utsatte mig för gruppvåldtäkt framför hans ögon. De var elva män totalt", säger en nigeriansk kvinna, som kidnappades av ett gäng kriminella i staden Sabha.

Ett land i kaos

– Om någon av oss skulle tvingas utstå tio procent av de övergrepp som Amnesty beskriver så skulle vi försöka simma över Medelhavet, bara för att komma ifrån Libyen, säger Mattia Toaldo, Mellanösternexpert på tankesmedjan European Council on Foreign Relations.

Libyen har sedan upproret mot exdiktatorn Muammar Gaddafi, och den Natoledda militärinterventionen 2011, fallit allt djupare ned i kaos och inbördeskrig. Landet har två rivaliserande regeringar, en rad milisgrupper som strider mot varandra, samtidigt som jihadistgrupper som Islamiska staten som växer sig allt starkare.

– Vi kan vara på väg mot stor militäroffensiv. Det har varit kraftiga strider runt Tripoli den senaste månaden. Samtidigt har situationen för migranter blivit ännu värre än den varit tidigare, säger Mattia Toaldo till TT.

Kritiserar EU

EU försöker just nu få FN:s stöd för en militäroperation som ska förstöra människosmugglarnas båtar på libyska vatten, något som bland andra Amnesty kritiserat.

– Jag är rädd att det bara skulle göra situationen värre, både för migranterna och för oss. Det skulle skapa opposition bland libyska grupper, som skulle se det som att utländska makter som attackerar Libyen. Vilket i sin tur kan ge ökat utrymme för jihadistgrupper som Islamiska staten, säger Mattia Toaldo.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes