Utrikes

Arafat kan ha blivit förgiftad

UTRIKES

Doha. Den tidigare ledaren för Palestinska befrielseorganisationen (PLO), Yasser Arafat, kan ha dött efter att ha blivit förgiftad av ett radioaktivt ämne.

Palestinska myndigheten är beredd att tillåta att hans kvarlevor undersöks, om familjen godkänner det.

Arafat blev svårt sjuk hösten 2004 och flögs till Paris för vård. Efter två veckor, den 11 november, avled han. Vad som orsakat hans död har inte varit helt klarlagt, vilket gett upphov till en mängd rykten och teorier kring hans död. Men enligt nya uppgifter från nyhetskanalen al-Jazira kan Arafat ha blivit förgiftad med det sällsynta radioaktiva ämnet polonium.

Ett laboratorium i Schweiz har undersökt prover från de kläder och tillhörigheter som Arafats änka, Suha Arafat, fick tillbaka från militärsjukhuset i Paris efter makens död.

– Resultatet är att vi hittat märkbara spår av polonium i proverna, säger Francios Bochud, chef för Institutet för strålningsfysik vid universitetet i Lausanne, till al-Jazira.

För att bekräfta en eventuell förgiftning skulle Arafats kvarlevor behöva undersökas, enligt Bochud.

Suha Arafat har nu bett palestinska myndigheter att öppna Yassir Arafats grav för att kunna klargöra om förgiftning är det som orsakat makens död, uppger al-Jazira.

Polonium användes 2006 för att i London mörda den ryske regimkritikern och ex-spionen Aleksandr Litvinenko.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes