Utrikes

Ryssland tror på enighet om Syrien

UTRIKES

New York. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov uttrycker förtroende för att det är möjligt att nå konsensus i FN:s säkerhetsråd om en ny Syrienresolution, rapporterar Interfax.

– Vi lyckades uppnå konsensus vid konferensen som Kofi Annan hade kallat till i Genève, sade Lavrov efter tisdagens möten mellan ryske presidenten Vladimir Putin och FN-sändebudet Kofi Annan.

Hur en sådan kompromiss skulle se ut är samtidigt mycket oklart då Ryssland vägrat acceptera sanktioner mot Syrien, något främst västländer kräver.

Intensiva förhandlingar pågår inför omröstningen i FN:s säkerhetsråd där Ryssland deklarerat sin avsikt att lägga in veto mot en FN-resolution om Syriens president Bashar al-Assad. Den främsta oppositionsgruppen, Syriska nationella rådet (SNC), anser att världen måste agera.

– Det kommer att fortsätta på det här sättet och omvärlden måste tala med stark röst, säger SNC:s ledare, svensk-syriske Abdulbaset Sieda, i telefon till TT.

– Vi hoppas att Ryssland inte använder sitt veto, men vi får se hur det kommer att bli.

Det Ryssland främst motsätter sig är att, utifrån kapitel sju i FN:s stadgar, införa sanktioner mot al-Assad. Men en kapitel sju-resolution, som teoretiskt sett även kan tillåta ett militärt ingripande, är det enda sättet att nå framgång med FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan, säger Sieda, del av SNC:s kurdiska block.

– Annars blir det meningslöst och det blir ännu en chans för regimen att fortsätta döda.

Ryssland kritiserar oppositionen för att vägra tala med regimen, men efter allt dödande går det inte längre att förhandla med al-Assad, anser Sieda. Det finns vissa i regimen som går att tala med, men en koalitionsregering med regimen är inte realistisk.

– Det är en revolution, folket vill bli av med den diktatoriska regimen som förstör landet, säger han.

Enligt den avhoppade syriske ambassadören Nawal Fares kan al-Assad komma att använda kemiska vapen mot oppositionsstyrkorna.

– Det finns obekräftade uppgifter om att kemiska vapen använts i Homs, sade ex-ambassadören i en BBC-intervju i går.

Fares anser å ena sida att Assads dagar är räknade men hävdar åt den andra att presidenten är beredda "att utrota hela den syriska befolkningen" för att behålla makten.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes