Utrikes

Vita huset vill kriga mot IS

UTRIKES

Syrien, USA. Vita huset kommer på onsdag att begära tillstånd av USA:s kongress att använda våld mot Islamska staten (IS). Det är första gången regeringen ber om formellt tillstånd att nyttja militärt våld i kampen mot jihadistgruppen.

USA leder sedan i augusti förra året en koalition som genomför flyganfall mot IS i Jordanien och Syrien. Vissa kongressledamöter har hävdat att anfallen inneburit att president Barack Obama därmed överträtt sina konstitutionella befogenheter. Regeringen har dock hävdat att anfallen varit lagliga, tack vare de godkännanden som Bush-regeringen hade för Irak-kriget 2002 och kampen mot al-Qaida 2001.

Samtidigt fastslog syriska regeringen på måndagen att man inte kommer att tillåta utländska soldater som bekämpar IS på marken. Syriska armén klarar uppgiften "hedervärt", enligt utrikesminister Walid al-Muallim.

På en presskonferens i Damaskus sade utrikesministern också att Jordanien inte svarat på en syrisk begäran om att samordna insatserna mot IS.

Damaskus anklagar regelbundet Jordanien för att stödja "terrorism" i Syrien på grund av landets stöd för upproret mot president Bashar al-Assad. Förra veckan frågade dock Damaskus om inte Amman ville samordna insatserna mot IS sedan jihadisterna publicerat en video där de bränner en jordansk stridspilot levande.

Jordanien deltar i den USA-ledda koalitionen.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes