Utrikes

Hopp ställs till träff i Berlin

UTRIKES

Stockholm. Frankrike och Tyskland hyser hopp om att utrikesministermötet i Berlin, där både Ryssland och Ukraina deltar, ska bli början till slutet på Ukraina-krisen.

Finlands president som träffat både sin ryske och sin ukrainske kollega är också hoppfull.

President François Hollande uppmanar inför söndagens möte, där även Frankrike är representerat, Ryssland att respektera Ukrainas territoriella integritet och Ukraina att visa återhållsamhet och omdöme i sina militära aktiviteter.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, som är värd för mötet, är hoppfull.

– Jag hoppas att det äntligen kommer att vara möjligt att få ett slut på dessa fientliga konfrontationer och få fram hjälp som brådskande behövs till de våldsdrabbade människorna i östra Ukraina, säger Steinmeier i en artikel i Bild am Sonntag som utkommer på söndagen och som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till i förväg.

Öppna samtal

Finlands president Sauli Niinistö är efter sina möten med Vladimir Putin och Petro Porosjenko mer hoppfull om en lösning på krisen.

– Morgondagens möte i Bryssel är också ett gott tecken, sade.

På en presskonferens efter återkomsten till Helsingfors sade Niinistö att den främsta prioriteringen i förhandlingarna är att få slut på striderna och förlusterna av människoliv.

Enligt Niinistö har Finland ombetts att agera i Ukraina-krisen. Men han säger sig inte själv eftersträva någon medlarroll.

Ny höjdpunkt

Spänningen mellan kontrahenterna har nått en ny höjdpunkt, sedan Ukraina anklagat Ryssland för att ha skickat in 23 pansarfordon i Ukraina. En del av dem sades ha förstörts av ukrainsk militär.

Ryssland har bestämt förnekat att det har skett och kallar det för "fantasispöken".

Några bildbevis på att de ryska pansarfordonen körde in i Ukraina har inte presenterats.

USA kan inte bekräfta uppgifterna om pansarfordonen men uppmanar Ryssland att sluta med sina "extremt farliga och provokativa" försök att destabilisera Ukraina.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes