Kongo har tröttnat på Kabila

UTRIKES

Stockholm. Kongo-Kinshasa skakas av dödliga protester. Och budskapet från demonstranterna är tydligt: Vi har fått nog, president Kabila.

– Många vill se en förändring, säger Susanna Rudehill från Kvinna till Kvinna.

Ljudet av skottlossning blandades med högljudda krav på Joseph Kabilas avgång när studenter demonstrerade på universitetsområdet i huvudstaden Kinshasa på onsdagen. Sammandrabbningar följde polisens försök att sätta stopp för protesterna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dödliga protester

I flera dagar har landet, och i synnerhet huvudstaden, skakats av våldsamma protester som krävt flera dödsoffer. Uppgifterna om hur många går dock isär. Nyhetsbyrån Reuters citerar människorättsfederationen FIDH som uppger att minst 42 människor dödats, medan regeringen hävdar att 15 personer mist livet.

– De flesta dödades när de skulle protestera. Vi trodde inte att regeringen skulle bete sig som en rebellgrupp, säger FIDH:s generalsekreterare Paul Nsapu till Reuters.

Oppositionen manade till protesterna i måndags. Bakgrunden är ett lagförslag som skulle innebära att en folkräkning måste genomföras före presidentvalet. Demonstranterna anser att Kabila, som redan suttit 14 år vid makten, på så vis försöker förlänga sitt styre. En folkräkning förväntas försena valet som ska hållas nästa år.

När det första demokratiska valet på länge hölls 2006 var förhoppningen att landet skulle gå i en mer demokratisk riktning. Men det blev inte så, och nu känner många kongoleser att måttet är rågat.

– Det finns ett väldigt stort missnöje över Kabila och misskötseln av landet. Korruptionen är utbredd och makten centraliserad. Antas lagen vore det väldigt allvarligt för demokratin, säger Susanna Rudehill, fältrepresentant för organisationen Kvinna till Kvinna i Kongo-Kinshasa.

I ett försök att kväsa protesterna har internet stängts ner.

– Staten börjar bli allt mer repressiv och det oroar människor. Det blir svårare för människorättsaktivister att påverka situationen och göra sina röster hörda.

Krav på förändring

Flera afrikanska presidenter har försökt att klamra sig fast vid makten genom att ändra konstitutionen. Förra året avgick Burkina Fasos president Blaise Compaoré efter massiva protester över en sådan planerad grundlagsändring.

– Många kongoleser är medvetna och ser hur andra länder utvecklas och hur man kan vara med och påverka. Andra länder utvecklas ekonomiskt och fredligt, medan konflikten, korruptionen och plundringen fortsätter här. Generellt har man inte sett någon större förbättring med det styre som varit. Därför vill många nu se en förändring, säger Rudehill.

TT