Utrikes

Gravvandaler gripna i Frankrike

UTRIKES

Frankrike. Fem tonåringar har gripits misstänkta för vandaliseringen av hundratals judiska gravar i Frankrike. Det uppger åklagare.

Omkring 300 gravar vandaliserades i Sarre-Union i Alsace i nordöstra Frankrike i helgen. De gripna ungdomarna är mellan 15 och 17 år gamla och kommer alla från kommunen.

Enligt åklagaren var det den yngste av vandalerna som trädde fram och avslöjade gärningsmännen efter att ha chockats av de starka reaktionerna.

Premiärminister Manuel Valls har beskrivit dådet som en attack mot hela Frankrike.

– Mitt budskap till Frankrikes judar är följande: Frankrike är sårat med er och Frankrike vill inte att ni lämnar (landet), säger Valls.

Efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo gick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ut och uppmanade Europas judar att emigrera till Israel och uppmaningen upprepades i söndags efter händelserna i Köpenhamn.

Netanyahu sade att regeringen ska anslå motsvarande drygt 300 miljoner kronor till ett program för att ta emot judiska immigranter från Europa som flyr undan antisemitism. Premiärministern pekade speciellt ut Frankrike, Belgien och Ukraina.

– Till Europas judar och världens judar säger jag att Israel väntar på er med öppna armar, sade Netanyahu.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes