Utrikes

En död i attentat mot Vilks

UTRIKES

Skottlossning. En man har mist livet i skottlossning på ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Tre poliser blev skadade och två beväpnade gärningsmän är på flykt.

Lars Vilks är oskadd - men attentatet tros ha varit riktat mot honom.

Ett ögonvittne säger att så många som 30 skott kan ha avlossats. Vilks blev förd i säkerhet via en bakdörr, uppger vittnet.

Den man som dödades är en 40-årig civilperson. Tillståndet för de tre skadade poliserna är inte livshotande, säger polisen som beskriver attentatet som ett terrordåd.

Vilks - som till följd av sina avbildningar av profeten Muhammed har livvaktsskydd - deltog i ett debattmöte som hölls i kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Frankrikes ambassadör fanns också bland deltagarna på mötet, som hade rubriken "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed".

– Strax efter klockan 15.30, ambassadören hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättar satirforskaren Dennis Meyhoff Brink för Jyllands-Posten.

Polisen letar efter två män med automatvapen, som vid attentatet var klädda i svart. Den bil de flydde i hittades kort efteråt på Østerbro.

Vägspärrar har upprättats vid större vägar runt Köpenhamn. Andra möjligheter att lämna landet täpps också till.

Flydde till kylrum

Även Helle Merete Brix, som ingår i den danska Lars Vilks Komitéen och enligt nyhetsbyrån Ritzau hade arrangerat debatten, beskriver händelserna som ett attentat mot Vilks.

Hon berättar för danska TV2 att Vilks med livvakters hjälp sökte skydd i ett kylrum.

– De reagerade mycket lugnt. Det låter kanske bisarrt, men arrangemanget fortsatte.

Livvakterna som var med Lars Vilks kommer från polisen och inte från säkerhetspolisen, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos den svenska säkerhetspolisen, till TT.

–  Det är svenska polisen som står för skyddet av honom.

Svensk hjälp

Säkerhetspolisen har börjat arbeta för att se hur Säpo kan bistå den danska säkerhetstjänsten.

–  Vi tittar på all information som kommer in och ser hur vi kan stötta dem i deras arbete. Vi har personal i Malmö och Stockholm som börjat arbeta med detta, tillägger Milder.

Magnus Ranstorp, expert på terrorism vid Försvarshögskolan, befinner sig i Köpenhamn.

– Jag hör hur polissirenerna viner förbi hela tiden, berättar han för TT.

Han säger att det är i nuläget inte går att säga vilka som kan ligga bakom attentatet.

– Mest oroväckande är att gärningsmännen fortfarande är på fri fot i centrala Köpenhamn och har tillgång till automatvapen.

Frankrikes ambassadör undkom attentatet. President François Hollande ska skicka inrikesminister Bernard Cazeneuve till Köpenhamn så snart som möjligt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes