Partiska medier styrde Malawis val

Publicerad:
Uppdaterad:

Blantyre. President Bingu wa Mutharika ledde stort när en fjärdedel av rösterna hade räknats i Malawis val. Valbservatörer anklagade honom för att ha utnyttjat statliga medier och andra resurser för att vinna valet.

Observatörer från EU och Samväldet sade att den 75-årige ekonomen Mutharika hade dragit nytta av partisk rapportering i statliga medier och att det fanns brister i röstlängderna.

– Den statliga radions rapportering och bevakning av presidenten och Demokratiska progressiva partiets kampanj har varit skamlöst partisk, sade den förre ghananske presidenten John Kufour, som ledde Samväldets observatörsgrupp.

Luisa Morgantini, som ledde en EU-grupp på 83 personer, sade att missbruket av statliga resurser sträckte sig bortom regeringskontrollerade medier.

– Användningen av statliga resurser för kampanjändamål var uppenbar under hela kampanjperioden, sade hon.

Mutharika har gynnats av tre års goda skördar, vilket skapat en ekonomisk tillväxt på i genomsnitt sju procent under perioden. Han har också startat en kampanj mot korruption som lett till tiotals åtalspunkter mot föregångaren Bakili Muluzi, som till 2004 års val handplockade Mutharika som sin efterträdare. Nu anklagas den förre presidenten för att förskingrat 12 miljoner dollar i biståndspengar.

Polisen gjorde en razzia på Joy Radio, en radiokanal som ägs av Muluzi, timmarna före vallokalerna öppnades i tisdags. Samma kväll stängdes kanalen.

TT-AFP

Publicerad: