Utrikes

FN: 52 dödade i sjukhus på Sri Lanka

UTRIKES

Colombo. 52 civila dödades i en beskjutning av ett sjukhus i Sri Lankas krigszon i tisdags kväll, uppgav en FN-talesman på onsdagen.

FN-talesmannen Gordon Weiss sade till AFP att minst 52 civila dödades i sjukhusbeskjutningen.

– Vi vet inte vem som låg bakom eller hur många granater som träffade, men vi har fått den här rapporten från vår personal.

Sjukhuset, det enda i området, evakuerades på onsdagsmorgonen efter 16 timmars granatbeskjutning och en attack med en klusterbomb.

Enligt FN:s bedömning sitter omkring 250 000 civila fast i det lilla område som fortfarande kontrolleras av gerillan och där en stor strid väntas - enligt president Rajapaksa det avgörande slaget.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton och hennes brittiska motsvarighet David Miliband uppmanar nu till ett "tillfälligt eldupphör" för att möjliggöra evakuering och införsel av förnödenheter.

Den kvartett av länder som försöker få till stånd en lösning på den lankesiska konflikten - USA, EU, Japan och Norge - uppmanade i tisdags rebellerna att förhandla om kapitulation för att undvika ett blodbad.

Kvartetten har stött de Osloledda fredsansträngningar och i april 2003 var de värdar för en bidragskonferens till Sri Lanka.

– Det återstår troligen bara en kort period innan LTTE förlorar kontrollen över alla områden i norr, konstaterar de.

– LTTE och regeringen bör inse att ytterligare förluster i civila liv och stridande är meningslöst.

De tamilska tigerrebellerna är "fullständigt besegrade inom några dagar", hävdar presidenten i Sri Lanka Mahinda Rajapaksa efter den senaste tidens offensiv mot rebellfästena i landets norra del.

Rajapaksa framträdde i ett tal på landets nationaldag på onsdagen. "Skuggor av terrorism har nästan suddats ut", sade han.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes