Utrikes

Israeliskt sändebud avsätts

UTRIKES

Jerusalem. Israels avgående premiärminister Ehud Olmert har avsatt sin chefsförhandlare i de överläggningar som förts i Egypten om en långvarig vapenvila med Hamas i Gazaremsan.

Sändebudet Amos Gilad har inte längre Olmerts förtroende, uppger israeliska medier.

Åtgärden kommer efter en artikel i dagstidningen Maariv, där Gilad riktar hård kritik mot regeringens beslut i förra veckan att kräva frigivning av den bortförde soldaten Gilad Shalit innan det kan bli tal om vapenvila.

– Plötsligt har allt ändrats. Plötsligt måste vi först ha Shalit. Jag förstår det inte. Vad leder det till, förutom att vi förolämpar egyptierna? sade Amos Gilad enligt tidningen.

– Det är vansinne, rent vansinne. Egypten är nästan vår sista allierade här, sade sändebudet som nu utreds för tjänstefel.

Soldaten Gilad Shalit bortfördes av palestinsk milis sommaren 2006, och antas fortfarande sitta fången någonstans i Gazaremsan. Hamasstyret där har krävt att hundratals palestinska fångar i Israel ska friges i utbyte mot honom.

Så länge ingen långvarig vapenvila råder mellan Israel och Hamas upprätthåller Israel sin blockad mot Gaza. Endast akuta förnödenheter släpps in, exempelvis inte byggmateriel som krävs för att påbörja återuppbyggnaden efter kriget i januari.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes