Utrikes

Vill varna tidigt för skogsbränder

UTRIKES

Sydney. Australiens regering arbetar nu för att införa ett system där människor tidigt ska varnas för skogsbränder. Biträdande premiärminister Julia Gillard gav beskedet på söndagen när det fortfarande brann här och var.

De förödande skogsbränderna i delstaten Victoria startade för drygt en vecka sedan, och har skördat minst 181 offer, varav minst en svensk. Flera medier berättar hur den 44-årige mannen och hans brittiska hustru stannade kvar i sitt hus i Marysville, ett litet samhälle där upp till 100 människor befaras ha omkommit - vilket kan få den totala dödssiffran att stiga till närmare 300.

Stannade kvar

Paret hade skickat iväg sina tre barn till en släkting, men bestämde sig för att själva stanna i Marysville för att försöka rädda sitt hus, som de byggt för några år sedan. De rensade bort vegetation kring byggnaden som de dränkte med vatten. Men makarna överraskades av bränderna som spreds blixtsnabbt i samhället och totalförstörde deras hus och tog bådas liv. Bara 14 av nästan 600 hus i samhället står kvar efter branden.

Julia Gillard berättade för tv-kanalen Channel Nine att regeringen, efter år av förseningar, nu är beredda att satsa på systemet där människor tidigt ska varnas för bränder.

– Grundarbetet är redan klart, men lagstiftningen måste ändras och vi ska lägga fram ett förslag till parlamentet, förklarade hon och tillade att det återstår att lösa en del "tekniska frågor".

Kritik för dröjsmål

Myndigheterna har fått hård kritik för att ha dröjt med att införa varningssystemet, men Victorias premiärminister har satt i fråga om ett sådant system verkligen skulle ha kunnat förhindra förödelsen som orsakats av bränderna i hans delstat.

Gillards besked kom strax innan Australiens premiärminister Kevin Rudd och landets generalguvernör Quentin Bryce deltog i minnesgudstjänster för brandoffren. På söndagen brann det fortfarande i vissa områden, men myndigheterna sade att man så sakteliga börjar få bränderna under kontroll.

Katastrofen har förstört fler än 1 800 hus och gjort 7 000 människor hemlösa. En undersökningskommission har startat i syfte att bena ut vad som orsakat landets värsta naturkatastrof i mannaminne.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes