Utrikes

Äventyrlig Gazakolonn på väg söderut

UTRIKES

Stockholm. I vad som kallas den största brittiska fordonskolonnen till Nordafrika sedan andra världskriget rullar nu ett hundratal bilar genom Europa mot Gazaremsan med bistånd. Men några av frivilligförarna hann inte ens komma till start innan de låstes in som misstänkta terrorister.

Kolonnen med aktivister och frivilliga gav sig av från London i lördags och körde på söndagen söderut genom Frankrike. Den planerade rutten är på 800 mil, genom Spanien, via Marockos huvudstad Rabat, och sedan längs hela den nordafrikanska kusten. Tanken är att nå övergången Rafah, på gränsen Egypten-Gazaremsan, den 2 mars.

Resan är full av symbolik, men gör rent praktiskt ingen större skillnad - Gazas invånare beräknas behöva 400 lastbilar med bistånd varje dag.

Det blir också ett ovisst äventyr för de inblandade. Gränsen Marocko-Algeriet är till exempel i normala fall helt stängd, och Libyen är en stenhård diktatur ytterst ovan vid kringkörande västerlänningar.

Tre skåpbilar stötte på patrull redan på väg till London i fredags. På motorvägen nära Preston i nordvästra England stoppades bilarna av antiterrorpolis, nio män greps.

Inga formella misstankar har ännu framförts. Tre av männen ska i enlighet med de hårda brittiska antiterrorlagarna sitta i förhör hela veckan, meddelade polisen på söndagen.

Projektet går under namnet Viva Palestina och organiseras av bland andra den kontroversielle parlamentsledamoten George Galloway.

– Vi leder den största kolonnen brittiska fordon genom Nordafrika sedan Montgomery, sade han till brittiska medier inför avfärden.

Den legendariske befälhavaren Bernard "Monty" Montgomery ledde allierade styrkor i Nordafrika under andra världskriget, och är särskilt känd för segern i slaget vid El Alamein hösten 1942.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes