Utrikes

Obamas sändebud hos Karzai

UTRIKES

Kabul. Direkt efter tillträdet som USA:s president tog Barack Obama ett fastare grepp om läget i Afghanistan och Pakistan. På lördagen träffade hans sändebud den afghanske presidenten för att diskutera allvaret i situationen.

Sändebudet Richard Holbrooke, med en bakgrund som bland annat FN-ambassadör och Jugoslavienmedlare, kom till Kabul i fredags efter tre dagar i Pakistan. Han ska också till Indien, som enligt Obama också måste engageras för en lösning på konflikterna i regionen.

Tills vidare sades inget om vad Holbrooke tagit upp med den afghanske presidenten Hamid Karzai, men en talesman för Karzai sade tidigare att de sannolikt skulle diskutera bättre samordning mellan den afghanska och den utländska militären i insatserna mot extremistgrupper samt arbetet med att bygga upp de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Kris i relationerna

Tidigare hade Holbrooke hunnit träffa den afghanske utrikesministern Rangin Dadfar Spanta och en rad andra personer - både afghaner och utlänningar - i sitt arbete med att utvärdera vad som hittills uppnåtts under sju års internationellt engagemang efter talibanregimens fall.

Obama har varit betydligt mer kritisk mot den afghanska regeringen än föregångaren George W Bush, vilket väckt frågor om USA:s vilja att fortsätta stödja Karzai. Denne förmodas försöka bli omvald som president i augusti.

I torsdags medgav Karzai i en tv-intervju att det uppstått en "kris" i relationerna med USA. Medan USA och andra västländer tvivlar på Karzais kompetens och ärliga vilja att göra upp med korruptionen i regimen, är problemen ur Karzais synvinkel främst de höga civila dödstalen för USA:s och de Natoledda truppernas krigföring.

"Svårare än Irak"

I intervjun tillbakavisade Karzai också utrikesminister Hillary Clintons beskrivning av Afghanistan som en "narkostat". Han hävdade att staten inte tjänar någonting alls på den omfattande handeln med opium och heroin.

Holbrooke, känd som en ovanligt tuff diplomat, har medgett att kampen för att få ordning på Afghanistan blir "lång och svår" - "betydligt svårare än Irak".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes