Tvåbarnsmamman Etenesh och dottern Rakeb, 7, dog i kylan

Antalet fall av kolmonoxidförgiftning exploderar i köldslaget USA

En mamma och hennes sjuåriga dotter har dött efter att giftig gas spridits i deras hem i över ett halv dygn.

Sen kylan slog till i den amerikanska södern har människor tagit till allt mer desperata knep för att hålla sig varma, vilket lett till en massiv ökning av antalet fall av kolmonoxidförgiftning.

– De andades in kolmonoxid i över tolv timmar, berättar släktingen Negash Desta.

Tvåbarnsmamman Etenesh Mersha och hennes sjuåriga dotter Rakeb dog av akut kolmonoxidförgiftning efter att ha haft bilen på inomhus.
Tvåbarnsmamman Etenesh Mersha och hennes sjuåriga dotter Rakeb dog av akut kolmonoxidförgiftning efter att ha haft bilen på inomhus.

Familjetragedin i Texas inträffar under den historiska köldknäpp som drabbat södra USA.

Elförsörjningen har slagits ut på många håll och många värmer sig i sina bilar, eller med kolgrillar inomhus, och löper därmed risk att förgiftas av kolmonoxid.

Kylan slog till med full kraft i stora delar av amerikanska södern redan i söndags. Tvåbarnsmamman Etenesh Mersha och hennes man var bland de miljontals människor som snart förlorade el och värme i Texas-villan.

För att värma sig och ladda mobiltelefonen tog de hjälp av sin bil, som stod parkerad i garaget i anslutning till bostaden.

Med bilen på i garaget fylldes hemmet i Houston långsamt av kolmonoxid. Ingen i familjen visste hur dödlig gasen de andades in var.

Hann inte fram i tid

Etenesh Mersha pratade i telefon med en vän i Colorado, men svimmade plötsligt mitt under samtalet. I panik fick vännen fatt på kvinnans kusin och larmade 911.

När räddningspersonalen kom fram var det för sent: Både mamma Etenesh och sjuåriga dottern Rakeb hittades döda i garaget. Bilen stod fortfarande med motorn igång.

– Vi gjorde vårt bästa för att rädda dem, men vi kunde inte, säger kusinen Negash Desta till amerikanska tv-kanalen Abc.

Även pappan i familjen och den åttaårige sonen fördes till sjukhus med kolmonoxidförgiftning. Deras tillstånd beskrivs fortfarande som ”kritiskt”.

– Vi är överraskade över hur de kunde överleva. De andades in kolmonoxiden i över tolv timmar, säger Negash Desta.

”En katastrof i katastrofen”

Familjen är inte ensamma om att ta till desperata medel för att hålla sig varma. Den senaste veckan har Texas sett en massiv ökning av kolmonoxidförgiftning. Påslagna bilmotorer i garagen, att familjer eldat med kolgrillar eller använt portabla generatorer inomhus, är några av orsakerna.

De riskabla värmekällorna avger kolmonoxid, en gas som saknar både lukt och färg och som vid höga nivåer kan orsaka permanent hjärnskada eller dödsfall. I värsta fall kan det gå så snabbt som på ett par minuter.

På sjukhuset Memorial-Hermann Health System i Houston arbetar akutläkaren Samuel Prater. För den amerikanska public service-radion NPR berättar han att hans akutmottagning tog emot nära 60 kolmonoxidfall i måndags och runt 40 i tisdags. Mer än hälften av de förgiftade var barn.

– Det här är människor med goda avsikter som desperat försöker bli varma och försöker få sina barn varma – och tar till ovanliga medel, säger han.

Totalt har 450 kolmonoxid-relaterade samtal ringts till giftinformationscentralen Texas Poison Center Network den senaste veckan, rapporterar NPR. Myndigheterna gör nu allt för att sprida information om hur farligt kolmonoxid är.

Domaren Lina Hidalgo arbetar i Harris County, ett län där hundratals larm om kolmonoxidförgiftningar inkommit senaste dygnen.

– Det är hjärtskärande. En katastrof mitt i katastrofen, sa hon på en presskonferens.

Hon konstaterade att larmen troligtvis bara är toppen av ett isberg, och höjde ett varnande finger till drabbade familjer: Visserligen kan man använda kolgrillar och generatorer för att hålla sig varm – men det får inte ske inomhus.

Fortsatt kallt

Totalt har kylan tagit minst 47 liv i USA sedan i söndags, enligt uppgifter sammanställda av Washington Post. Mer än hälften av dem, 30 personer, bodde i Texas, där strömavbrotten varit som mest ihärdiga. Men dödsfall har även inträffat i Louisiana, Kentucky, North Carolina och Missouri.

Kolmonoxid är inte enda orsaken, en del personer har frusit ihjäl. Minst 17 personer tros ha dött av hypotermi, för låg kroppstemperatur. Myndigheterna tror att dödstalen kan stiga de kommande dagarna, när köldknäppen håller i sig delar av landet, och hundratusentals fortfarande är utan elektricitet och miljontals utan rent vatten.

Det extrema vädret i Texas är ovanligt för säsongen. Vanligen kan termometern visa temperaturer på 15 plusgrader, men har i delar av delstaten sjunkit ner till minus 18 grader.

Vinterkylan har lett till en omfattande strömkris i delstaten. Vid ett tillfälle var hela fyra miljoner människor utan el i Texas, vid fredagen var det ännu 200 000 som ännu inte återfått strömmen i hemmen.

Runt 13 miljoner människor uppmanas ännu att koka sitt dricksvatten, bland annat efter att strömavbrotten påverkat reningsverken.

Fortfarande finns utfärdade stormvarningar i Texas, men temperaturerna väntas stiga under helgen.

Enligt CNN planerar president Joe Biden att resa till katastrofdrabbade Texas – om det går.

– Om jag kan göra det utan att det blir ytterligare en börda för de som hanterar krisen, säger Biden.

Publisert: