Utrikes

Amnesty slår larm om förföljelser

UTRIKES

Peking. Kina fortsätter att trakassera familjer till uigurer som talat ut om rättsövergrepp och försvunnit efter upploppen i regionhuvudstaden i Xinjiang för tre år sedan, visar en ny rapport från Amnesty International.

Nära 200 människor dödades i sammandrabbningarna i juli 2009 mellan den hankinesiska majoritetsbefolkningen och den uiguriska minoriteten. Därefter har Kina avrättat nio personer som anklagats för att ha satt i gång oroligheterna. Ytterligare hundratals sitter nu bakom lås och bom, och enligt Amnesty fortsätter myndigheter att trakassera familjer som söker information om försvunna släktingar.

Catherine Baber, Asienchef för Amnesty, säger att den "repressiva trenden som råder i hela Kina är särskilt tydlig" i Xinjiang. Men trots fruktan för repression och trakasserier från myndigheter har många uigurfamiljer valt att vittna om hur anhöriga försvunnit sedan oroligheterna.

Amnesty citerar Patigul Eli, mor till en av uigurerna som saknas efter upploppen. Hon har vittnat om hur hon träffat minst 30 andra familjer utanför polis- och regeringsbyggnader i regionhuvudstaden Ürümqi. Familjerna har kommit dit för att försöka få information om försvunna släktingar.

Tysklandsbaserade Uiguriska världskongressen avser att under torsdagen genomföra protester utanför kinesiska beskickningar i 14 länder.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes